Van de jongeren onder de 30 jaar is zelfmoord de belangrijkste doodsoorzaak. Het aantal suïcides neemt de laatste jaren toe, een zorgwekkende ontwikkeling. In 2022 hebben meer dan 300 jongeren bewust een einde aan hun leven gemaakt. Het is belangrijk om het taboe rond depressie en zelfdoding te doorbreken en het gesprek hierover op gang te brengen. Maar hoe kunt u dit doen?
Een kunstwerk om aandacht te vragen voor zelfmoord
Om aandacht te vragen voor dit onderwerp heeft Het Power of Art House een kunstwerk gemaakt van 2,5 meter hoog en 4 meter lang. Het beeld toont een in elkaar gedoken jongen en symboliseert de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. “Dit beeld schreeuwt om aandacht”, zegt kunstenares Saskia Stolz.
Foto: ANP/Remko de Waal
Het doorbreken van het taboe en het stimuleren van gesprekken over suïcide
Met behulp van dit kunstwerk willen ze het taboe doorbreken en het gesprek over zelfmoord op gang brengen. Het beeld wordt op 12 juli 2023 in Amsterdam gelanceerd en zal later door verschillende steden in Nederland reizen, waaronder Utrecht, Maastricht, Den Haag, Rotterdam en Haarlem.
Jongeren vinden het moeilijk om over zelfmoord te praten
De kunstenares heeft gesprekken gevoerd met een tiental jongeren die in het verleden één of meerdere suïcidepogingen hebben gedaan. Zij geven aan dat ze het moeilijk vinden om met hun omgeving te praten over hun depressieve gevoelens. En dat terwijl praten hierover juist erg belangrijk is, aldus Stichting 113 Zelfmoordpreventie.
Wat kunt u zelf doen?
Als u vermoedt dat uw (klein)kind aan zelfmoord denkt, is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Dit kan moeilijk zijn, daarom zetten we hieronder op een rij wat u wel en niet moet doen.
Wat u wel moet doen:
– Probeer eerst aansluiting te vinden. Leg uit wat u opvalt, bijvoorbeeld als iemand zich vaker terugtrekt of vaak zegt dat het leven te zwaar is. U kunt ook direct vragen of iemand aan zelfmoord denkt. Als u het moeilijk vindt om zelfmoord of suïcide te benoemen, kunt u ook vragen: “Denk je weleens: Van mij hoeft het niet meer?” of “Denk je weleens: Zo wil ik niet verder leven?”
– Als hij of zij aangeeft hiermee te zitten, kunt u verder vragen. Toon uw bezorgdheid aan uw (klein)kind. Stel vragen, luister zonder oordeel en blijf doorvragen. Toon begrip voor iemands gevoelens. Zoek samen hulp, dit kan bij de huisarts, een psycholoog of via 113. 113 is 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis en anoniem bereikbaar via 0800-0113 of via de chat op hun website.
Wat u niet moet doen:
– Let op hoe u de vragen stelt. 113 geeft voorbeelden van vragen die u beter niet kunt stellen, zoals: “Je wil toch niet echt dood?” “Je gaat toch geen gekke dingen doen?” “Weet je wel hoeveel verdriet je mij hiermee doet?”
– Probeer het probleem van iemand die worstelt met zelfmoordgedachten niet zelf op te lossen. In de meeste gevallen is er meer hulp nodig dan u kunt bieden. Beloof ook niet om de suïcidale gedachten geheim te houden. Praat er ook zelf over, want het is belangrijk om erover te praten.
Zorg goed voor uzelf
Dit wordt vaak vergeten. U bent druk bezig met de persoon om wie het gaat en denkt daardoor minder aan uzelf. Maar om voor iemand anders te zorgen, moet u zelf ook goed in uw vel zitten. Neem af en toe afstand van de situatie en richt u op dingen die u een goed gevoel geven. Laad uzelf op. Gun uzelf ook de tijd om alles op een rijtje te zetten. Alle emoties die daarbij komen kijken, mogen er zijn.
Door er te zijn voor een ander en het onderwerp bespreekbaar te maken, doet u al veel voor hem of haar. Het is belangrijk om te beseffen dat u niet verantwoordelijk bent voor de keuzes van een ander. Geef ook duidelijk uw eigen grenzen aan.
Volg een online training over suïcidepreventie
Op de website van 113 kunt u een gratis online training volgen over suïcidepreventie. Deze training is geschikt voor zowel volwassenen als jongeren. Binnen één uur krijgt u veel informatie en sluit u af met een test, zodat u zeker weet dat alles duidelijk is.
Denkt u aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.
(Bron: Stichting 113 Zelfmoordpreventie, RTL Nieuws. Foto’s: Shutterstock)