Wat je niet weet als je een doosje eieren koopt

Misschien dat je anders tegen een doos eieren aankijkt als je weet dat de productie ervan inmiddels iets diervriendelijker aan toegaat.

Een eitje bij het ontbijt vandaag? Dan is het goed om te weten hoe die eieren in die doos van de supermarkt terecht komen. Want je zult maar geboren worden als haan. Dan is je geen lang leven gegund. Sterker nog; je verdwijnt als eendagsvlieg van de kaart. Val je in de categorie mannelijke eendagskuikens dan word je vergast. Een nieuwe selectiemethode kan dit nu voorkomen. 

We hebben het hier niet over scharrelende kippen op de boerderij, maar over de eierproductie voor de consument. Tot voor kort werden na het uitbroeden de mannelijke van de vrouwelijke kuikens gescheiden. Die mannelijke kuikens zijn van geen waarde voor de voedselindustrie omdat ze niet voor productie van nieuwe eieren zorgen en bovendien geen vlees geven.

Haan of hen?

Een Nederlands bedrijf heeft nu een test ontwikkeld die nog voordat het kuiken geboren wordt, al een selectie kan doen als het gaat om het geslacht. Dat gaat als volgt: door met een laser een klein gaatje in het ei te maken, wordt er een klein druppeltje embryo-urine uit het ei gehaald. De vloeistof laat aan de hand van het hormoongehalte zien of het een haan of een hen is. Daarmee kan het doden van pasgeboren mannelijke kuikens, tot nu toe maar liefst 45 miljoen per jaar, worden voorkomen. De eieren worden nu direct verwijderd.

De eieren die op deze manier overblijven worden in Berlijnse supermarkten al verkocht. Wanneer dit in Nederland het geval is, is niet bekend. Er is overigens nog een tweede Nederlands bedrijf dat eveneens een diervriendelijker selectiemethode aan het ontwikkelen is.