Voorjaarskriebels! Het zonnetje laat zich weer van zijn beste kant zien dit weekend en wat past daar nu beter bij, dan een lekker fris en fruitig glas rosé? Maar wat is rosé eigenlijk en hoe wordt het gemaakt? En hoe vind je een goede kwaliteit voor een betaalbare prijs? Lees en ontdek!
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=oPbZsoi1O5M[/embedyt]
Een mengsel van witte en rode wijn?
Vaak wordt gedacht dat rosé een mengsel is van witte en rode wijn. Dit is niet het geval! Rosé is het tesulaat van de rode druivenschillen die een korte periode met de wijn in aanraking komen. Rode wijnen kunnen soms tot weken met het gistingsproces bezig zijn, waarbij de schilletjes van de rode druiven in de druivenmost blijven liggen en voor de rode kleur van de wijn zorgen. Bij rosé wordt dit proces na enkele uren gestopt, waardoor er slechts een deel van het rode pigmet uit de schilletjes in het sap wordt overgenomen. De wijnmaker kan dus zelf beïnvloeden hoe de kleur van de rosé wordt: Hoe langer de schillen in het sap blijven liggen, des te donkerder de kleur van de rosé. Bijna elke rode druivensoort kan voor het maken van rosé gebruikt worden, hoewel er soorten zijn die meer geschikt zijn. Hierover straks meer.
De smaak
De voornaamste smaken in rosé zijn die van rood fruit, bloemen, citrus en meloen met vaak een plezierige frisse afdronk die aan selerie of rabarber doet denken. Natuurlijk is de smaak afhankelijk van de druivensoort waarvan de rosé is gemaakt en het klimaat waar de druiven groeien.
How it’s made
Er zijn drie verschillende methode’s om rosé te maken. De meest gebruikte is de maceratie methode, ook wel schilwerking genoemd.
Maceratie methode
De maceratie methode is de methode waarbij de druiven met rust gelaten worden voor een korte tijdsperiode en achteraf is het complete vat een rosé wijn geworden. Gedurende deze uren is een deel van het rode pigment uit de schilletjes van de druiven, in het sap overgegaan. Dit proces kan tussen 2 en 20 uur duren. De maceratiemethode is de meest gebruikte manier om rosé te maken. Het wordt veel gebruikt in de klassieke rosé regio’s als Provence en Languedoc-Rousillon in Frankrijk, waar het maken van rosé net zo belangrijk is als het maken van witte en rode wijn.
Saignée methode
De Saignée methode is wanneer er tijdens de eerste paar uur van de rode wijn productie, iets van het sap in een aparte tank opgevangen wordt om er rosé van de maken. Deze methode wordt gebruikt als slechts een klein deel van de productie van het wijngoed uit rosé bestaat. De focus ligt hierbij op het maken van een intensieve rode wijn en een lichte rosé wordt gemaakt om het assortiment aan te vullen.
Blenden
Zeer zelden wordt deze methode gebruikt. In dit geval wordt er daadwerkelijk een klein beetje rode wijn bij een witte wijn gevoegd. Vaak is er slechts 5% rode wijn nodig, om de witte wijn roze te laten kleuren. Deze methode wordt met name gerbuikt bij bubbelwijn zoals bij een rosé Champagne. Hierbij wordt de Chardonnay met een beetje rode Pinot Noir geblend.
Hoe vind ik een goede rosé?
Nu wil je natuurlijk een fijne rosé met een goede kwaliteit voor een fijn weekendprijsje. Een tip: ga voor een rosé uit een gebied waar de rosé met de maceratie methode wordt gemaakt. De rosé is in dat geval niet een “bijproduct” maar heeft de volledige aandacht van de wijnmaker gekregen. Met een rosé uit de Provence of Zuid-West Frankrijk zit je eigenlijk altijd goed! Dit zijn vaak kwalitatief goede wijnen voor een redelijke prijs. Maar… zoals altijd met wijn het geval is: “You never know untill you try!” Gewoon eens wat flesjes rosé kopen dus en op zoek naar je favoriet voor deze zomer.
Marrit van UnWined deelt elke maand een nieuwe vlog met ons. Ga naar haar persoonlijke pagina voor alle vlogs.