Een pleister is een handig hulpmiddel om een wondje af te dekken en te beschermen. De lijmlaag zorgt ervoor dat de pleister op zijn plek blijft zitten. Maar op een gegeven moment moet de pleister er ook weer af. Wat is dan de minst pijnlijke manier om dit te doen? Is het beter om de pleister snel los te trekken of juist langzaam?
Wel of geen pleister opplakken?
Vroeger werd vaak gezegd dat het beter was om wondjes aan de lucht te laten drogen, maar dit advies is inmiddels achterhaald. Uit onderzoek is gebleken dat een licht vochtige wond onder een pleister juist sneller geneest en minder pijnlijk is. Het is wel belangrijk om de pleister uiterlijk na 1 dag te vervangen, anders krijgen bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen.
Wat doet het minste pijn?
In 2009 is er in Australië onderzoek gedaan naar de minst pijnlijke manier om een pleister los te halen. Artsen van het Townsville Hospital hebben geneeskundestudenten als graadmeter gebruikt. Uit het onderzoek blijkt dat het snel loshalen van een pleister de minst pijnlijke manier is, hoewel het verschil minimaal is. Bij het snel loshalen kan de pijn misschien wat heviger zijn, maar deze duurt wel korter dan bij langzaam loshalen. Doordat we langer pijn ervaren, lijkt de pijn erger te zijn.
Een andere factor die een rol speelt bij het loshalen van een pleister is de hoeveelheid lichaamshaar op de plek waar de pleister zit. Hoe meer haren, hoe gevoeliger het kan zijn om de pleister los te trekken. Ook de sterkte van de lijmlaag speelt een rol. Hoe sterker de lijm, hoe lastiger het kan zijn om de pleister los te krijgen. Het is aan te raden om op plekken waar veel lichaamshaar zit de pleister snel los te trekken, in de richting van de haargroei. Op deze manier wordt de huid het minst beschadigd.
Pleister omhoog trekken in plaats van de ene naar de andere kant
Er gaat momenteel een filmpje rond op social media waarin een andere manier wordt getoond om een pleister zonder pijn los te krijgen. In plaats van de pleister van de ene naar de andere kant los te trekken, wordt voorgesteld om de pleister omhoog te trekken. Volgens de persoon in het filmpje zou dit minder pijnlijk moeten zijn. Op de redactie hebben we deze methode ook uitgeprobeerd en we hebben ontdekt dat langzaam eraf trekken de meeste pijn veroorzaakt, gevolgd door het snel eraf halen in één ruk. Het omhoog trekken van de pleister werd als de minst pijnlijke methode ervaren.
Al met al is het dus het minst pijnlijk om een pleister snel los te trekken of om hem omhoog te trekken in plaats van van de ene naar de andere kant. Het is belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid lichaamshaar en de sterkte van de lijmlaag bij het loshalen van een pleister. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat het verwijderen van een pleister zo min mogelijk pijnlijk is.