Wanneer is het tijd om uw zonnepanelen te vervangen en wat gebeurt er met ze?

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen zijn een investering voor de lange termijn. Gemiddeld gaan ze zo’n 25 jaar mee, maar soms zelfs 30 of 40 jaar. Na verloop van tijd neemt echter hun opbrengst af. Dit kan komen door vuil zoals vogelpoep op de panelen, maar ook door degradatie van de panelen zelf. Dit betekent dat hun vermogen afneemt na verloop van tijd, waardoor de opbrengst lager wordt. De gemiddelde degradatie van zonnepanelen ligt tussen de 0,5 en 2 procent per jaar. Ook de omvormer van de panelen heeft geen eeuwig leven. Meestal gaat een omvormer 8 tot 12 jaar mee.

Wat gebeurt er met oude zonnepanelen?

Soms is het nodig om één of meerdere zonnepanelen te vervangen als ze verouderd of versleten zijn. U kunt uw oude zonnepanelen op verschillende manieren laten recyclen. In de meeste gemeentes kunt u ze bij de milieustraat inleveren. U kunt ook de installateur inschakelen voor recycling, mits deze is aangesloten bij Stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN), onderdeel van Stichting OPEN. Daarnaast zijn er verschillende verkoopsites waar tweedehands zonnepanelen te koop zijn. Het is wel belangrijk om deze panelen eerst goed te laten inspecteren voordat u ze eventueel aanschaft.

Het grootste deel van een zonnepaneel, namelijk 96 procent, is meestal geschikt voor een tweede leven. Op termijn zullen oude zonnepanelen zelfs nieuwe zonnepanelen worden. De verschillende recyclingtechnieken zijn nog in ontwikkeling, maar volgens Trouw zal er in Nederland vóór 2030 een speciale recyclingfabriek voor zonnepanelen komen. Het aantal zonnepanelen dat aan vervanging toe is, zal tegen die tijd waarschijnlijk ook toenemen, waardoor er meer mogelijkheden moeten komen voor recycling.

Welke kosten zijn hieraan verbonden?

Als u uw zonnepanelen laat vervangen, betaalt u een verwijderingsbijdrage. Sinds 1 juli 2023 is deze bijdrage verhoogd van 6,50 naar 40 euro per ton. Hoewel dit een aanzienlijke verhoging is, komt dit neer op 0,04 euro per kilo. Aangezien een gemiddeld paneel 20 à 25 kilo weegt, bedraagt de verwijderingsbijdrage meestal 0,80 tot 1 euro per paneel. Let op: dit geldt alleen voor zonnepanelen die na 1 juli 2023 nieuw op de markt komen. Op de factuur van de installateur staat vermeld hoe hoog de uiteindelijke verwijderingsbijdrage zal zijn. Op deze manier draagt u financieel bij aan de recycling van de zonnepanelen, als u ze zelf niet meer kunt gebruiken.

Hoe is het de beroemde zonnepanelen in Castricum vergaan?

De zonnepanelen op het dak in Castricum zijn inmiddels vervangen, zo vertelt Ed Sjoerdsma, 34 jaar na de installatie, aan MAX Vandaag. De panelen waren toen ongeveer 27 jaar oud en moesten worden vervangen vanwege technische veroudering. De aansluitdozen aan de achterkant lieten los, maar Sjoerdsma heeft ze provisorisch gerepareerd en verkocht aan mensen met zomerhuisjes. Op die manier hebben de panelen een tweede leven gekregen. De zonnecellen zelf kunnen nog langer mee. Sjoerdsma’s panelen hadden een rendement van slechts 10,5 procent, maar dat was niet de reden om ze te vervangen. Het probleem lag in de bescherming tegen klimaatinvloeden.

De oude zonne-installatie is naar het wetenschapsmuseum van de TU Delft gegaan. Alle documentatie die erbij hoort, is naar het Noord-Hollands archief in Alkmaar gestuurd. Op die manier leeft de installatie nog steeds voort. Sjoerdsma heeft jarenlang zelfstandig energie opgewekt met zijn zonnepanelen, omdat ze nooit op het centrale energienet waren aangesloten. Dit was het unieke aspect van zijn installatie, dat wereldwijd bezoekers heeft aangetrokken. En wat hij er altijd bij vertelt: de panelen hebben 27 jaar lang zonder enige storing gewerkt. Zijn oude zonnepanelen zijn nu te bezichtigen in het museum. Thuis heeft Sjoerdsma nieuwe panelen geïnstalleerd die naar verwachting nog 25 jaar meegaan.