Waarom zou je in een yurt kamperen?

Omdat het een heel ander gevoel geeft dan kamperen in een ‘gewone tent’. Je zult verbaasd staan over de bijzondere sfeer én het comfort in deze ronde nomadentent.

De yurt is eigenlijk een huis. Een woning, die je in tegenstelling tot een ‘gewoon huis’ makkelijk kunt verplaatsen. In Centraal-Azië leven verschillende rondtrekkende veennomaden nog in yurts of joerts. Onder meer in Mongolië.

Deze tent is rond en bedekt met vilt. Vilt kan heel veel hebben als het gaat om het weer. In Nederland wordt dit materiaal vaak nog afgedekt met canvas, omdat ons klimaat een stuk vochtiger is dan in Rusland bijvoorbeeld.

In de winter liever in een yurt

De ingang van een yurt bestaat uit een houten deur waar je naast een aantal bedden en kastjes een houtkachel aantreft, waar veelal ook op wordt gekookt.

Opvallend detail is dat semi-nomaden in Centraal-Azië juist in de winter in een yurt wonen in plaats van in een gewoon huis omdat het in de yurt warmer is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het in een tent als een yurt koud zou zijn.

Het is een van de redenen waarom sommige mensen in Nederland permanent in een yurt wonen, vaak gedoogd op een landje bij een boer, in overleg met de gemeente. Er is inmiddels een flink aantal liefhebber die in een nomadentent wonen. De reden? De yurt kent weinig woonlasten, de ecologische belasting is laag en wonen in een yurt geeft een gevoel van onafhankelijkheid. Je leeft  bovendien dicht bij de natuur.

Echt primitief is het niet

Wie ‘wonen in een yurt’ ook eens wil ervaren kan op verschillende plekken in Nederland terecht. Dat kan onder meer op Texel, in het Friese Easterein, op de Gercamping in het Gelderse Angeren, op de Kunstwei in Zeeland, en bij Otterlo. Dat is nog maar een greep uit het aantal kampeerplaatsen waar yurts te huur worden aangeboden.

In tegenstelling tot een tent kun je in een yurt dus ook in de winter goed terecht. Echt primitief is het niet, omdat -dankzij de houtkachel- het heerlijk warm te stoken is. Je kunt soms op die houtkachel koken, maar in veel gevallen staat er wel een gasstel. Er zijn kastjes met keukengerei en echte bedden. Je slaapt van de grond af. Een stuk comfortabeler dan op een matje op de grond. Veelal kun je met vier tot zes personen in een yurt terecht. Sanitair is buiten de tent.

Ook al is de yurt in ons land niet helemaal gelijk aan het origineel, het heeft die bijzondere sfeer die soms als spiritueel wordt ervaren. Het enige nadeel is misschien dat je niet echt privacy hebt als je met meerdere mensen in een yurt slaapt. Daarentegen kan dat juist ook heel gezellig zijn.