Als we een was in de machine draaien, verwachten we dat onze kleding weer lekker fris ruikt. Maar soms komt het voor dat donkere was niet meteen die frisse geur heeft. Dit kan verschillende redenen hebben, waarvan de belangrijkste zijn: de temperatuur waarop je wast, het soort wasmiddel en het type textiel.
Het type textiel
Het is voornamelijk donkere was die niet fris ruikt als het uit de machine komt. Witte was daarentegen ruikt meestal wel lekker. Dit heeft te maken met het soort stof dat gebruikt wordt voor donkere kleuren. Donkere kleuren bevatten vaak meer synthetische vezels dan witte was. “Synthetische vezels of polyester gaan sneller ruiken. Dit komt doordat ze water afstoten en vooral omdat ze vet opnemen. Het vet van onze huid is een goede voedingsbodem voor bacteriën”, legt Koen Wauters, wetenschapsjournalist bij VRT NWS, uit aan de Belgische Radio 2.
De temperatuur bij het wassen
Een andere reden waarom donkere was soms niet fris ruikt, heeft te maken met de temperatuur waarop we wassen. Tegenwoordig wassen we vaak op lagere temperaturen om energie te besparen. Maar dit heeft als keerzijde dat er meer vuil in de wasmachine achterblijft. Dit vuil bestaat voornamelijk uit restjes wasmiddel en wasverzachter, maar het kunnen ook bacteriën zijn. Dit alles zorgt voor een onaangename geur. Daarnaast houden donkere kleuren geur beter vast dan lichte kleuren. Daarom is het aan te raden om af en toe de machine op een hogere temperatuur te laten draaien, bijvoorbeeld een keer per maand een 90 graden was. Dit spoelt de leidingen schoon en verwijdert vuil en kalk. Het is niet nodig om was mee te laten draaien tijdens deze wasbeurt.
Het soort wasmiddel
Er zijn steeds meer soorten wasmiddel verkrijgbaar, zoals vloeibaar of poeder. Beide hebben hun voor- en nadelen, net als wasmiddeldoekjes. Het belangrijkste is om niet te veel én niet te weinig wasmiddel te gebruiken. Bij overmatig gebruik blijft het in de kleding zitten of blijft het juist achter in de machine, wat voor een onfrisse geur kan zorgen. Bij te weinig wasmiddel blijven geurtjes tijdens het wassen al in de kleding zitten. Sommige mensen voegen een scheutje azijn toe om vieze luchtjes te maskeren. Let echter op dat je dit met mate doet, omdat bepaalde onderdelen van de machine sneller slijten door azijn.
Als je wilt dat je donkere was weer lekker fris ruikt, let dan op de temperatuur waarop je wast, het soort wasmiddel dat je gebruikt en het type textiel. Door deze factoren in balans te houden, kun je ervoor zorgen dat je kleding na elke wasbeurt weer heerlijk ruikt.