close
  • zondag 24 oktober
Wonen

Waarom moet heel Nederland weten dat je man een luie donder is?

Waarom moet heel Nederland weten dat je man een luie donder is?

logo wonen

November-woonmaand

BLOG – De afgelopen week zag ik op tv twee woonprogramma’s voorbijkomen. Zaterdagmiddag zapte ik langs ‘Help mijn man is klusser’ en daar bleef ik even hangen. Het voelt bijna ongemakkelijk om naar het programma te kijken, het is toch eigenlijk gewoon gluren. Hoe wanhopig moet je zijn om je tot RTL4 te wenden en heel Nederland te laten weten dat je man of vriend een luie donder is die niks doet en niks voor je over heeft. John Williams komt langs om de lapzwans streng toe te spreken en hem samen met een klusteam aan het werk te zetten. Aan het eind van het programma komt hij terug om te controleren of de klus die hij opgedragen heeft wel netjes geklaard is. De klusser kruipt zo’n beetje, letterlijk, door het stof en John is wel of niet tevreden.

Zonder haar partner af te zeiken

Het doet denken aan de meester op school in vroeger tijden, maar dit gaat over volwassen mensen. Het lijkt mij niet goed voor een relatie als de een de ander en plein public zo te kakken zet, maar het programma draait al wat seizoenen dus blijkbaar is er behoefte aan. Zelf ken ik een vrouw die het heel anders gedaan heeft. Toen ze het spuugzat was om in een bouwval te wonen gaf ze zich niet op voor ‘Help mijn man is klusser’, maar pakte ze zelf de zaken aan. Stukje bij beetje knapte ze het huis op en als ze er echt niet uitkwam schakelde ze een professional in. Zonder tv-ploeg en zonder haar partner af te zeiken.

Pardon dames, we leven niet meer in de jaren vijftig

Het staat me ook erg tegen dat de vrouw als het slachtoffer beschouwd wordt, omdat de man de klussen in huis niet doet. Pardon dames, we leven niet meer in de jaren vijftig, onze moeders hebben er voor gestreden dat we gelijkwaardig zijn aan de man. Pak zelf ook eens aan, als het je niet zint hoe je woont! Iedereen kan leren zagen, tegelen en schilderen. Je wilt toch ook dat je man kookt, voor de kinderen zorgt en stofzuigt? Waarom zou jij dan niet klussen?

Flea-market Flip

Het andere programma dat ik zag vond ik veel leuker. Flea-market Flip, op TLC. Twee teams van twee personen krijgen een klein budget dat ze op de vlooienmarkt kunnen besteden aan materiaal voor drie opdrachten. Als de projecten klaar zijn worden die weer op dezelfde markt verkocht en wie de meeste winst gemaakt heeft is de winnaar. Schilderijlijsten worden gebruikt om een tafel te maken, een oude legerkist wordt een minibar, een vogelkooi een lamp, verzin het maar eens. En je mond valt open van de prijs waarvoor ze het verkopen, maar dat terzijde. Het idee is gewoon zo leuk! Hierdoor word ik veel meer geïnspireerd dan door ‘Help mijn man is klusser’.

Ouwe meuk in nieuw jasje

Bureau AnneliesWij zijn bezig onze zolder te verbouwen zodat het geen stortplaats meer is, maar een nette ruimte met wandkasten, een permanente logeerplek en een kantoortje. Ik koop geen nieuw bureau, maar knap het oude bureautje van mijn man op. Want vintage (mooi woord voor ouwe meuk) past prima bij nieuw en een beetje creativiteit maakt het helemaal persoonlijk. Terwijl ik aan het beitsen ben, denk ik vertederd aan die schooljongen die in de jaren zeventig aan dit bureautje zat om zijn toen nog donkere krullenbol vol te stampen met Duitse rijtjes, jaartallen uit de geschiedenis en wiskundeformules. Hij heeft inmiddels een grijze krullenbol en is boven druk bezig met het bouwen van de kastenwand. Als dat klaar is kan ik de stellingkasten in elkaar gaan zetten. Zonder John Williams. Hoera, mijn man is klusser.  En ik ook.

Geschreven door: Annelies van Bloois