Waarom kiezen we tóch nog voor de cv-ketel?

Mogelijk hangt er bij jou ook nog een cv-ketel. Wanneer stappen we over op een alternatief?

Netbeheerders Alliander en Stedin wilden weten in hoeverre Nederland al is met het nemen van maatregelen om van het gas af te komen. Natuur & Milieu voerde deze Gasmonitor uit met als eerste conclusie: er wordt nog veel gekozen voor de cv-ketel. 

In tegenstelling tot een daling van de verkoop van het aantal cv-ketels in 2016 is er nu weer een stijging te zien. Vorig jaar steeg de verkoop met 3 procent. Twee jaar geleden steeg nog de verkoop van het aantal warmtepompen, met maar liefst 44 procent. Vorig jaar daalde dat naar de 15 procent. 

Woningen zitten nog voor vijftien jaar vast aan gas

Nog verrassender lijken de concrete cijfers van het aantal cv-ketels dat vorig jaar is verkocht: 425.000! Woningen waar zo’n nieuwe ketel is aangebracht, zitten nog voor vijftien jaar vast aan gas. “Dat is een ongewenste ontwikkeling,” meent directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu. Het aantal verkochte warmtepompen stond vorig jaar op 85.000, het aantal pelletkachels op 14.000. 

Dit druist allemaal behoorlijk in tegen de klimaatdoelstelling van onze regering

Dit druist allemaal behoorlijk in tegen het Parijse klimaatakkoord en de klimaatdoelstelling van onze regering. Nederlandse gebouwen moeten uiterlijk in 2050 van het aardgas af. Een van die maatregelen om zover te komen is dat nieuwbouw per 1 juli geen aardgas-aansluitplicht meer heeft. Ook zal de belasting op aardgas omhoog gaan. 

Geen vergunningen meer voor nieuwbouw

Natuur & Milieu pleit er nu voor om geen vergunningen meer af te geven voor nieuwbouwprojecten met een aardgasaansluiting. Vooral als de cijfers van dit jaar ook ten gunste van aardgas uitvallen. Een warmtepomp zou een betere optie zijn. En volgens Natuur & Milieu uiteindelijk goedkoper.

De netwerkbeheerders houden de cijfers nu nauwlettend in de gaten. Als mensen toch van gas afstappen en kiezen voor warmtepompen bijvoorbeeld, zullen de elektriciteitsnetten verzwaard moeten worden. Dat willen de beheerders tijdig weten. 

Er is haast geboden

Bovendien is er haast geboden willen de doelstellingen worden behaald. In Nederland is nog altijd negentig procent van de 7,7 miljoen woningen op het aardgas aangesloten. De uitstoot van de verwarming van een gemiddeld huishouden levert jaarlijks 3300 kilo CO2, volgens een NOS bericht vergelijkbaar met een benzineauto die 21.000 kilometer rijdt. 

Alternatieven zijn daarom belangrijk. De warmtepomp is er daar één van. Ook biogas of waterstof blijken mogelijk. Ook al is biogas volgens Natuur & Milieu beperkt beschikbaar. Waterstof is er voldoende, maar is minder geschikt in te zetten bij de verwarming van woningen. 

Bron: NOS.nl