Waarom je soms niet voor- maar achteruit moet

De waan van de dag. Je wordt er doodmoe van. Maar er is hoop als je bewust kiest voor deze drie 'vertragende' activiteiten. L-a-n-g-z-a-a-m l-e-z-e-n
Ingrid avatar - Geniet van het leven

In de drukte van de maatschappij van tegenwoordig waarin alles snel, sneller, snelst moet, is even een stapje terug doen om uit te puffen geen overbodige luxe. Ontspannen. Stilstaan. Niet op de klok kijken. Vertragen. 

Dat alles steeds sneller gaat, is onder andere te zien aan ons wandeltempo. We zijn de afgelopen jaren tien procent harder gaan lopen. Er is bij velen wel een verlangen naar een rustiger tempo, maar we weten niet zo goed hoe dat moet. Traagheid is immers ook een beetje saai en stilte kan heel confronterend zijn. Maar er zijn diverse mooie initiatieven voor een langzamer leven. We lichten er drie uit:

Achterwaarts dwalen

Loop je wel eens achteruit? Achterwaarts bewegen werkt rustgevend. Je aandacht en tijdsbeleving verandert. Je ziet meer en de focus verwijdt zich. ‘Reverse’ van kunstenaar Johannes Bellinkx is een omgekeerde wandelperformance en was dit jaar te zien op onder andere Oerol op Terschelling. Drie kwartier lang in de achteruitstand, met muziek uit een koptelefoon. Een witte lijn op de grond wijst de weg. Het schijnt een unieke ervaring te zijn. Toch maar eens proberen, een stukje achteruit wandelen.

De langzaamaankassa

We kennen allemaal de snelkassa. Je hebt maar een paar boodschapjes, de rij is kort en je kunt snel weer door. Richard Schimmelpennink, regisseur Zorg & Welzijn van Amsterdam, pleitte voor de tegenhanger: de langzaamaankassa. Je niet meer opgejaagd voelen als er een lange rij achter je staat of als je je portemonnee zo snel niet kunt vinden. Niet de hete adem van iemand in je nek, maar rustig boodschappen doen en een praatje maken in de rij voor de kassa. Bewust kunnen kiezen voor vertragen, hoe mooi is dat? Voor ouderen waarschijnlijk erg prettig, maar ook voor jongeren een rustmomentje in de dag. En de mensen met haast hoeven minder lang te wachten. Win-win. Inmiddels experimenteert de Albert Heijn in Oosterhout met een Rustig Aan Kassa. De winkel in Oosterhout is gekozen voor de proef omdat er in de omgeving veel ouderen wonen, maar de kassa schijnt door oud én jong te worden gebruikt. Ook de caissières zijn enthousiast. Welke supermarkt volgt?

Langzaam lunchen

Mindfulnesstrainer Rian Tange geeft mindful-eten workshops in Rotterdam. Hoe vaak sta je eigenlijk bewust stil bij wat je eet? Vaak is het even snel iets naar binnen werken en dóór. Maar als je rustig eet, proef je veel meer. Kijken naar het voedsel, eraan ruiken, ermee spelen en met een open blik proeven in plaats van het op de automatische piloot naar binnen werken, daar gaat de workshop om. “Waarom zouden we niet vaker met aandacht eten? Dat brengt zoveel rust en ruimte in een dag,” aldus Rian.

Wat doe jij om even uit de waan van de dag te stappen?

Bron: Flow Magazine