Er zijn maar weinig mensen op de wereld die nog nooit van LEGO gehoord hebben. Ook hebben de meeste mensen wel eens gespeeld met deze kleurrijke bouwsteentjes waar je werkelijk alles mee kunt creëren. En hoewel LEGO vooral bekend staat als kinderspeelgoed is er al geruime tijd een explosieve groei te zien van volwassenen die zich (opnieuw) verliezen in alles wat dit creatieve speelgoed te bieden heeft. Zijn deze mensen gewoon wat infantiel, of zijn ze juist heel slim bezig? Wat is de aantrekkingskracht van dit onverwoestbare speelgoed en waarom is het hoog tijd dat jij ook weer aan het spelen slaat?
Leg godt
Even een klein stukje geschiedenis. Want hoewel het misschien lijkt alsof LEGO er altijd al geweest is, bestaat het eigenlijk nog helemaal niet zo lang. De steentjes zelf bestaan namelijk nog geen 80 jaar. Ze kwamen uit het briljante brein van de Deen Ole Kristiansen, die zijn bedrijfje LEGO startte in 1932. De timmerman richtte zich in eerste instantie op houten speelgoed. Het woord LEGO is dan ook afgeleid van het Deens woord, “leg godt”, wat speel goed betekent. Dat de plastic bouwblokjes zo’n overdonderend wereldwijd succes zouden zijn had de beste man vast ook niet durven dromen. Dat gebeurde ook niet ineens, want in eerste instantie ging het juist bijna mis met het bedrijfje omdat het plastic niet stevig genoeg was. Pas in 1970 nam het bedrijf, inmiddels onder leiding van zoon Godtfred een enorme vlucht. Nu is dit miljardenbedrijf de grootste speelgoedmaker van Europa en kun je nog steeds je fantasie de vrije loop laten met de eenvoudige bouwstenen, maar kun je ook je eigen door software aangestuurde robot maken met LEGO. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos.
Een echte uitdaging
Maar wat maakt nou dat steeds meer volwassenen zich dagenlang kunnen verliezen in het bouwen van een LEGO bouwwerk? We hebben hier overigens niet over ouders van kleine kinderen die ook tussen de LEGO blokken belanden om een autootje in elkaar te zetten. Wat overigens ook hartstikke leuk en ontspannend is, als er geen ongeduldige peuter om je heen drentelt. Nee, het gaat hier om volwassen mensen die ook de LEGO sets kopen die voor hen bedoeld zijn. Heb je altijd al stiekem een droom gehad om architect te worden? Met de LEGO architecture-sets kun je praktisch elk architectonisch hoogstandje wel nabouwen, van de Taj Mahal tot de Tower Bridge of de piramides. Maar je kunt het zo gek niet bedenken, want je kunt ook een space shuttle van NASA nabouwen, of een complete botanische tuin. Kortom, met deze LEGO ben je niet in een uurtje uitgespeeld.
Spelen met LEGO is supermindful
Dat bouwen vergt wel wat denkwerk en tijd. In die tijd ben je eigenlijk alleen maar bezig met de blokjes die je in je handen hebt en het bouwwerk dat je uiteindelijk wilt maken. Heerlijk mindful dus! Dat mensen in roerige tijden daar ontzettend van genieten en zich daar goed bij voelen is eigenlijk helemaal zo gek nog niet! Wat ook helpt is dat je door iets te bouwen van LEGO op een vrij makkelijke manier een kleine succeservaring kan vieren. Want het voelt toch als een beloning en prestatie als je die set dan eenmaal helemaal tot in de laatste details hebt gebouwd. Er wordt dan ook beweert dat het bouwen met LEGO wonderen kan doen voor mensen die stress ervaren, en dat het ook kan helpen voor mensen die last hebben van depressieve gevoelens. Het is in ieder geval goed voor je concentratievermogen en je ruimtelijk inzicht. En wie weet verhef jij het bouwen met LEGO wel tot een echte kunstvorm. Dan zou je echter niet de eerste zijn.
LEGO kunstwerken
LEGO gaat de hele wereld over. Niet alleen in de vorm van speelgoed dat bij diverse kinderen in de LEGO bak terecht komt, maar ook als kunstwerken die in musea tentoongesteld worden. Een van de meeste bekende kunstenaars die kunstwerken van LEGO maakt is Nathan Sawaya. Zijn ongelooflijke LEGO bouwwerken zijn dan ook wereldwijd te bewonderen in een tentoonstelling genaamd ‘The Art of the Brick’. Deze Amerikaan maakt geweldige reproducties maar laat ook zien dat LEGO eigenlijk geen beperkingen kent. Ook op Nederlandse bodem lopen LEGO kunstenaars rond, zoals de uit Leeuwarden afkomstige Ernesto Lemke, die bekendheid verwierf met zijn nieuwe kunstvorm ‘Brickpainten’, waarbij hij met LEGO reproducties en portretten ‘schildert’.
Ben jij binnenkort ook een AFOL?
Eigenlijk zijn er alleen maar voordelen aan om weer eens lekker in de LEGO te duiken en iets moois te maken. Behalve dan misschien dat er natuurlijk wel een prijskaartje hangt aan dit retepopulaire speelgoed. Helemaal als je je zinnen gezet hebt op een set voor volwassenen. Want van het bedrag dat je neertelt voor een Harry Potter’s Zweinstein bouwpakket van LEGO kun je ook een leuke citytrip maken. Maar wij betwijfelen wel of je daarvan net zo zen wordt. Hoog tijd dus om je ouwe LEGO blokken weer van zolder te halen, of eindelijk eens die LEGO set aan te schaffen waar je stiekem al heel lang van droomt. En voor je het weet ben jij ook een AFOL, oftewel adult fan of LEGO.