Waarom heeft de zee verschillende kleuren?

De kleur van de zee is een fascinerend fenomeen. Waarom is de Noordzee bijvoorbeeld grijsblauw, terwijl de Middellandse Zee helderblauw is? Water is water, toch? Nou, niet helemaal. Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de kleur van de zee.

De kleur van de zee komt uit zonlicht

Water is van nature doorzichtig, zoals je kunt zien aan het water dat uit onze kraan stroomt. De kleur in het water komt echter van het zonlicht. Elke zonnestraal bevat alle kleuren van de regenboog, maar ons blote oog kan dit niet waarnemen. Bovendien zijn niet alle kleuren even sterk. De blauwe kleur dringt diep door in de zee en wordt goed gereflecteerd door het water.

De bodem van de zee reflecteert

De kleur van de zee wordt ook beïnvloed door de bodem op een bepaalde locatie. Deeltjes in het water weerkaatsen het zonlicht. Deze deeltjes kunnen bestaan uit klei, zand, schelpen en algen. Hoe meer van deze deeltjes in het water zweven, hoe troebeler het water wordt en dit beïnvloedt de kleur van de zee.

De Noordzee is niet vies

De Noordzee heeft een grijzere tint vanwege de grote hoeveelheid zand, klei en algen die erin zweven. Deze deeltjes worden voortdurend opgewerveld door de golven, waardoor het water een grijzere kleur krijgt. Het water is echter niet vies, maar we associëren de kleur wel vaak met viezigheid. Het zijn simpelweg de deeltjes in het water die voor een andere kleur zorgen.

Als je op zoek bent naar de mooiste helderblauwe zeeën, kun je eens denken aan minder bekende Europese bestemmingen, zoals die in de Griekse eilanden.

Een zonnige of bewolkte dag

Het weer speelt ook een rol bij de kleur van de zee. De lucht fungeert als een spiegel en reflecteert op het water. Op een zonnige dag zal de Noordzee er anders uitzien dan op een bewolkte dag. Op een bewolkte dag kan het water net zo grijs en grauw lijken als de lucht, terwijl het op zonnige dagen een heel andere uitstraling heeft.

De Noordzee op een stormachtige dag

Op stormachtige dagen kan de Noordzee er wild en onstuimig uitzien. De golven zijn hoog en het water kan troebeler zijn door de opgeworpen deeltjes. Dit kan de kleur van de zee veranderen en een indrukwekkend schouwspel creëren.

Helden van de Kust

Nederland is een echt waterland, met kilometers aan stranden. Om iedereen veilig te houden bij de zee, zijn er veel vrijwilligers nodig. In de online documentaireserie “Helden van de Kust” kun je zien hoe lifeguards een hele zomer lang hun werk doen.

De kleur van de zee is dus niet alleen afhankelijk van het water zelf, maar ook van factoren zoals zonlicht, de bodem, het weer en zelfs de activiteit van de golven. Het is een prachtig natuurlijk fenomeen dat ons blijft fascineren.