Waarom Emiel Ratelband toch elke keer het nieuws haalt

Misschien wel het meest opvallende bericht van afgelopen tijd: Emiel Ratelband wil officieel twintig jaar jonger zijn én hij wil de oudste vader van Nederland worden. Hoe zit dat?

Emiel Ratelband wil zijn geboorteakte laten wijzigen. Hij wil op papier hebben dat hij twintig jaar later is geboren dan werkelijk het geval is. Leeftijdsdiscriminatie is de reden. De rechter gaf geen toestemming. Dan maar de oudste vader van Nederland worden?

Stel; je bent 69 jaar. Je voelt je goed, je voelt je fit, je voelt gewoon twintig jaar jonger. Dat is geweldig. Maar dat wil niet zeggen dat je op papier je leeftijd kunt wijzigen. Emiel Ratelband wilde dat wel, maar kreeg van de rechter geen toestemming. Wie 69 is krijgt bijvoorbeeld een oproep voor darmkankeronderzoek (tussen 55 en 75 jaar) en je hebt recht op AOW. Je bent immers 69 en geen 49. Emiel Ratelband ziet dat echter anders en wil benaderd worden als een 49-jarige. 

Twintig jaar later geboren

Ratelband gaat nog verder, want hij wilde zelfs dat de datum dat hij ter wereld is gekomen zou worden gewijzigd op de geboorteakte. Gewoon twintig jaar later. Hij ging er voor naar de rechter en is van mening dat het veranderen van zijn leeftijd moet kunnen nu ook mensen op hun geboorteakte van geslacht kunnen veranderen, zoals transgenders.

De reden? Hij zegt te lijden onder leeftijdsdiscriminatie. Ratelband wil niet benaderd worden als een 69-jarige, maar je hebt nu eenmaal rechten en plichten die bij je leeftijd horen, zo meende de rechter die zijn verzoek afwees. Als Ratelband over een aantal jaren 75 is krijgt hij een oproep voor een rijbewijskeuring. Het zou niet eerlijk zijn als hij dat niet zou krijgen omdat hij op papier ineens twintig jaar jonger zou zijn. Bovendien kun je niet zomaar twintig jaar administratie uit iemands leven schrappen. Juridisch is dat ongeoorloofd. Er kan in twintig jaar veel gebeuren, van trouwen tot scheiden, van diploma’s halen tot bepaalde financiële afspraken maken.

Tsjakka

Alle pogingen ten spijt, Emiel Ratelband – geboren op 11 maart 1949- is echt 69 jaar. Hij werd vooral eind jaren tachtig en in de jaren negentig bekend door zijn trainingen op het gebied van NeuroLinguïstisch Programmeren (NLP). Zijn aanstekelijke positiviteit bracht bezoekers, vooral ondernemers, in vervoering en liet ze schreeuwen, dansen en over hete kolen lopen. Hij deed dat op zo’n aanstekelijke wijze dat hij van trainer eigenlijk een soort entertainer werd. En eveneens een mediapersoonlijkheid, want zijn optredens trokken in televisieland ook flink de aandacht. Bij Emiel kon je altijd spektakel verwachten. De kreet Tsjakka, door hem gebruikt als strijdkreet, riep op een gegeven moment bij iedereen herkenning op.

Lijst Ratelband

Ook in de politiek meende hij een potje te kunnen breken, maar nadat het hem niet lukte om bij Leefbaar Nederland iets te kunnen betekenen richtte hij zijn eigen partij Lijst Ratelband op. De tienduizend stemmen die hij ophaalde bleken niet genoeg om in de politiek door te breken.

Het leek bij het geven van trainingen te blijven, maar Emiel Ratelband zou Emiel Ratelband niet zijn als hij niet weer iets opmerkelijks bedacht. Naast zijn optredens en pogingen om politicus te worden, deed hij dan ook regelmatig opvallende uitspraken, onder meer over homoseksualiteit. Zijn privéleven, dat al even opmerkelijk genoemd mag worden, kwam ook regelmatig in de media. 

Wet die verbiedt dat hij zich voortplant

En als laatste was er dan die leeftijdsverandering. Eén ding staat vast: Emiel Ratelband, bekend als positiviteitsgoeroe, heeft er flink mee de aandacht getrokken en niet alleen in eigen land. Ook internationaal deed hij de wenkbrauwen van menigeen fronsen. Eerder dit jaar gebeurde dat ook al toen hij aangaf dat hij nog een kind wilde en een draagmoeder zocht. Ratelband heeft zeven kinderen uit drie gestrande relaties, maar gaf aan naar nog een kind te verlangen en deze zelf te willen opvoeden. Op social media deed hij deze zomer een oproep. Hij wil de oudste vader van Nederland worden. In de Stentor werd naar aanleiding van het bericht over zijn gewenste vaderschap onlangs iemand geciteerd die meent dat er een wet moet komen die Ratelband verbiedt zich voort te planten. Maar Ratelband meent dat het om een ‘bloedserieuze wens’ gaat. Hij zou al vijf reacties hebben gekregen.

Foto: DWDD, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74761299