Waarom begon het haringseizoen in 2023 later?

Het haringseizoen van 2023 is later begonnen dan gepland. Normaal gesproken zou het seizoen op woensdag 14 juni van start gaan, maar dit werd verplaatst naar vrijdag 23 juni. Dit betekende ook dat Vlaggetjesdag, een traditioneel evenement dat het begin van het haringseizoen markeert, met een week werd uitgesteld. Dit was voor het eerst sinds 2015. De reden voor deze vertraging was het gebrek aan nieuwe Hollandse Nieuwe haring. De organisatie moest daarom de haring van het voorgaande jaar hergebruiken. Ondanks deze vertraging heeft het eerste vaatje haring bij de traditionele veiling wel een recordbedrag van 159.500 euro opgebracht, ten bate van de Voedselbank.

Waarom is de Hollandse Nieuwe zo laat in 2023?

De trage start van het haringseizoen heeft te maken met het vetpercentage van de haringen. Een Hollandse Nieuwe moet namelijk een vetpercentage van minstens 16 procent hebben. In 2022 waren de haringen bovengemiddeld vet, maar in 2023 bleven ze achter. Volgens kwaliteitsmanager Robert de Graaf is dit te wijten aan het gebrek aan zonuren in het voorjaar. Door het gebrek aan zonlicht was er te weinig plankton in de zee, waardoor de haringen zich niet goed konden voeden. Haringen eten voornamelijk in de maanden mei, juni en juli, wat verklaart waarom het haringseizoen in die periode begint.

Wat maakt haring zo gezond?

Hoe vetter de haring, vooral in de zomermaanden, hoe beter de smaak over het algemeen is. Er zijn drie redenen waarom haring gezond is, zoals we in dit artikel uitleggen. Kent u de uitdrukking ‘haring in het land, dokter aan de kant’ nog? Als u het met mate eet, bijvoorbeeld één keer per week, krijgt u belangrijke omega 3-vetzuren en vitamines binnen. Dit kan helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Nu het haringseizoen van 2023 eindelijk van start is gegaan, kunt u naar hartenlust experimenteren met haringgerechten in de keuken. Bekijk onze receptenpagina voor verschillende gerechten met haring.

Waar moet u op letten bij het eten van haring?

Haring is gezond, maar let op dat u niet te veel haring eet tijdens het haringseizoen. Haring kan een hoog zoutgehalte bevatten, wat voorzichtigheid vereist bij mensen met een hoge bloeddruk. Daarnaast oxideert haring snel, waardoor het niet lang vers blijft. Laat de haring dus niet te lang buiten de koeling of de vacuümverpakking liggen. Eet hem bij voorkeur vers van het mes bij de visboer.