Utrecht – Je eigen uitvaart is niet iets waar je dagelijks over nadenkt, totdat je afscheid neemt van een dierbare. “Dat is vaak het moment dat mensen zich afvragen: hoe zit het eigenlijk met ons? Hebben wij het wel goed geregeld?” weet Pierre van Kooten, directeur van Barbara Uitvaartverzorging. “We denken allemaal dat we tot in de eeuwigheid blijven leven, maar tijdens een crematie of begrafenis van een ander worden we geconfronteerd met onze sterfelijkheid.”
De huidige zeventigplussers zijn autonome mensen. Ze hebben hun leven lang hard gewerkt, regelden altijd alles zelf en doen dat nu ook met hun uitvaart. Hun kinderen met de vraagstukken opzadelen willen ze niet en dus denken ze toch maar eens na hoe het moet als ze er niet meer zijn. “Vaak kiezen mensen voor de waardevaste uitvaart die wij aanbieden. Wat dat inhoudt? Tijdens een vrijblijvend gesprek vragen wij naar de wensen. Willen ze worden begraven of gecremeerd? Wat voor een kist heeft hun voorkeur? Willen ze thuis of in het rouwcentrum worden opgebaard? Deze en nog een aantal vragen komen aan de orde. Aan de hand daarvan gaan we berekenen wat het totaalbedrag is van de gewenste uitvaart.”
Alle kosten worden opgeteld en het eindbedrag mag worden overgemaakt naar de bankrekening van Barbara Beheer. “Ja, zeggen mensen dan, maar ik ga nog lang niet dood en zeer waarschijnlijk zijn tegen de tijd dat ik overlijd de prijzen wel gestegen. Klopt, maar dan nog zorgen wij dat de gewenste uitvaart voor het bedrag dat ze hebben betaald, wordt verzorgd. Dat is contractueel vastgelegd.” Als nabestaanden cruciale wijzigingen willen doorvoeren, bijvoorbeeld dat de overledene wordt begraven in plaats van gecremeerd, dan kan de uitvaartondermening daaraan geen gehoor geven. “We houden ons aan het contract. Daar is geen speld tussen te krijgen.”
Alles geregeld
De waardevaste uitvaart heeft het voordeel dat alles is geregeld. “Mensen hebben er geen omkijken meer naar. De wensen zijn vastgelegd, de kosten betaald. Kinderen of nabestaanden kunnen in alle rust afscheid nemen zonder dat ze zich druk hoeven te maken over de kosten van de crematie of begrafenis.” Bang dat de uitvaartonderneming failliet gaat en mensen naar hun geld kunnen fluiten, is niet nodig. Het geld is namelijk ondergebracht in een speciaal daarvoor opgerichte coöperatieve vereniging.
Wie al een uitvaartpolis heeft, kan deze bij het bedrag van de waardevaste uitvaart leggen. “Stel dat de persoon voor vierduizend euro is verzekerd en we hebben de uitvaart op zevenduizend euro beraamd, wordt drieduizend euro naar ons overgemaakt en het verzekeringsgeld wordt na overlijden aan ons uitgekeerd. Zo simpel is het.”
Belangrijk is na ondertekening van de overeenkomst, kinderen of andere nabestaanden op de hoogte te brengen van het bestaan van het contract. “Zodat bekend is dat de uitvaart geregeld en betaald is en dat er niet in zee wordt gegaan met een andere uitvaartverzorger.”
Barbara Uitvaartverzorging, Egginklaan 51, 3527 XP, Utrecht, 030-2966666, www.barbarauitvaart.nl