Waar moet je op letten bij het kopen van een bureaustoel voor een senior? 

Het hebben van een goede bureaustoel zal veel voordelen hebben, ook zeker voor je gezondheid. Een geschikte bureaustoel voorkomt de vermoeidheid en het ongemak die gepaard gaan met langdurig zitten in dezelfde stoel terwijl je aan het werk bent of je hobby’s doet. Het is essentieel dat senioren de juiste bureaustoel kiezen die de nodige lendensteun kan bieden die ze nodig hebben. Het ontwerp van de stoel moet zorgvuldig als topprioriteit worden beschouwd, al is de ergonomie eigenlijk nog beter. Let dan ook op de onderstaande factoren. 

Stoelhoogte 

Eén van de belangrijkste kenmerken om op te letten bij het kopen van een bureaustoel is de verstelbaarheid. Idealiter zouden senioren alle bedieningselementen zittend moeten kunnen bereiken, hierdoor is het gemakkelijker om goed te positioneren. Daarom moet de zithoogte van de bureaustoel gemakkelijk verstelbaar zijn. Een pneumatische verstelhendel is hiervoor de eenvoudigste manier.

Lendensteun

Een ergonomische stoel moet een lumbale afstelling hebben zowel in hoogte als diepte zodat elke gebruiker de juiste pasvorm kan krijgen om de binnenwaartse kromming van de onderrug te ondersteunen. Onderrugondersteuning is cruciaal omdat langdurig zitten zonder ondersteuning kan leiden tot flinke rugbelasting. De lumbale wervelkolom heeft een naar binnen gerichte curve en langdurig zitten zonder ondersteuning voor deze curve leidt meestal tot onderuit hangen op de bureaustoelen wat de natuurlijke curve afvlakt en verrekkingen van de structuren in de onderrug.

Zitbreedte en -diepte

De zitting van de bureaustoel moet voldoende breedte en diepte hebben om elke gebruiker comfortabel te ondersteunen. De voorwaartse of achterwaartse kanteling van de stoel moet ook instelbaar zijn. De diepte van de voorkant tot de achterkant van de zitting moet bovendien voldoende zijn zodat de gebruiker met zijn of haar rug tegen de rugleuning van de ergonomische bureaustoel kan zitten, terwijl er ongeveer 5 tot 10 centimeter tussen de rugleuning van de knieën en de zitting van de stoel overblijft.

Draaibaar

Mobiliteit speelt een grote rol bij het nut van een bureaustoel. De stoel moet daarom dus kunnen draaien en tussen verschillende werkgebieden kunnen bewegen. Dit is voor de meeste gebruikers van een bureaustoel een extreem belangrijke functie. Elke conventionele stijl of ergonomische stoel moet gemakkelijk 360 graden kunnen draaien, zodat de gebruiker zonder inspanning verschillende delen van zijn of haar bureau kan bereiken.

Armleuningen

De armleuningen van de bureaustoelen moeten ook verstelbaar zijn. Ze moeten de armen van de gebruiker daarnaast comfortabel laten rusten en de schouders ontspannen. De ellebogen en onderarmen moeten hierbij licht rusten en de onderarm mag tijdens het typen niet op de armleuning rusten.

Materiaal en vulling

Het materiaal van de zitting en rug van de bureaustoel moet voldoende vulling hebben om gedurende langere tijd comfortabel te zitten. Het hebben van een stoffen stof die ademt, verdient de voorkeur boven een harder oppervlak. De vulling van een ergonomische bureaustoel mag overigens niet te hard zijn, maar het mag ook niet te zacht zijn. Je moet dus zoeken naar een stoel die eigenlijk simpelweg perfect aanvoelt. Bureaustoelen die namelijk te zacht zijn, bieden onvoldoende ondersteuning, terwijl harde bureaustoelen oncomfortabel kunnen zijn.

Bron: https://www.albeka.nl/

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top