Kosten voor gas en licht stijgen. Er is een btw verhoging doorgevoerd op flink wat artikelen uit de supermarkt, maar ook het openbaar vervoer en bioscoopbezoek zijn duurder geworden. In plaats van allerlei activiteiten niet meer te doen of producten te laten liggen, is er best wat te bezuinigen, zodat het leven leuk blijft. Hier een aantal tips en nieuwe tips zijn welkom!
Eerst maar de open deur: pak wat vaker de fiets (scheelt benzine), gooi overbodige abonnementen de deur uit (op internet is van alles te lezen), laat geen licht branden (op plekken waar je niet bent), laat de kraan niet onnodig lopen (verspilling) en zet de verwarming een tandje lager (lekkere trui aan). Maar er is meer.
Aanbiedingen
Ook al zijn sommige producten duurder geworden, wie kiest voor de aanbiedingen kan daar flink mee bezuinigen in de supermarkt. Volgens de consumentenbond kan dat oplopen tot meer dan dertig procent. Dan moet je wel streng voor jezelf zijn en je echt op de aanbiedingen focussen. Dus je niet laten verleiden door andere producten. Dat is discipline, maar je krijgt er veel voor terug. Volgens de Bond kun je er wel bijna vijftienhonderd euro op jaarbasis mee in je zak houden.
Eenvoud
Heb jij ook zoveel flessen schoonmaakmiddelen in de bijkeuken staan? Sommigen zijn echt niet goedkoop, zeker niet van de ‘bekende’ duurdere merken. Maar wist je dat je met één pot groene zeep een heel eind komt? En deze is niet duur in aanschaf. Je maakt er een helder sopje mee en kunt daar alles mee schoonmaken. Dus laat je niet zo snel verleiden tot de aankoop van sprays en zogenaamde super-power allesreinigers. Wie het schoonmaken een beetje bijhoudt, kan met een eenvoudig sopje een heel eind komen.
Die eenvoud geldt ook voor het koken. Koop niet alles voorverpakt. Roerbakgroenten zijn een goed voorbeeld. Zo’n zakje is niet altijd goedkoop en aan het einde van de week kun je gemakkelijk zelf je roerbakgroenten samenstellen van restjes. Maak ook sausjes zelf en met een goed geconcentreerde fles limonade, wat je aanlengt met water, heb je een goeie dorstlesser. Al die pakken sap en frisdrank? Ze zijn niet gezond en het loopt in de euro’s. Kortom; wees creatief, kijk goed wat je al hebt en neem de tijd ervoor. En koop groenten en fruit van het seizoen omdat die juist dan betaalbaar zijn.
Vlees
Sommigen kunnen niet zonder, maar als je al twijfelde: stop met vlees eten. Behalve dat je er veel milieuvriendelijke doelen mee dient, is het ook nog eens goed voor je portemonnee.
Delen
Heeft jouw buurman de krant die jij ook hebt? Hoe zou het zijn om het abonnement samen te delen? Scheelt in de kosten en je hebt ook nog eens een praatje. Dat geldt natuurlijk voor alle mogelijke abonnementen.
Ook met tuingereedschap kun je heel goed samen doen. Sommige mensen gaan er nog verder in door ook een auto te delen of zelfs binnen een woongemeenschap te kiezen voor het gezamenlijk gebruik van wasmachines, drogers en vriezers. Dat laatste is steeds meer in opmars.
Vitaminen
Vitaminepillen. Ze kosten een lieve duit en je krijgt door reclames het gevoel dat je niet zonder kan, maar heus… het is niet altijd nodig. Wie gevarieerd en gezond eet, regelmatig naar buiten gaat en lekker in beweging is, heeft echt niet zo snel extra vitaminen in de vorm van tabletten, poeders en drankjes nodig.
Rekeningen
Ooit een aparte rekening geopend voor een vakantie of een auto? Misschien staat er nog slechts een klein bedrag op. Zeg die rekening op. Het kost je alleen maar. Je betaalt immers voor iedere bestaande betaalrekening.
Realiseer je ook dat het geld opnemen met een creditcard een paar euro per keer kost. Als dat met je gewone bankpas ook kan, kies dan daarvoor. Dat is gratis.
Hypotheek
Als je het geld kunt missen, kan het bij bepaalde hypotheekvormen slim zijn om zoveel mogelijk op je hypotheek af te lossen omdat een spaarrekening nu eenmaal een lage rente kent. Laat je daar eens over informeren en vergelijk. Kan flink in de maandelijkse lasten schelen.
Huurprijscheck
Wie in een huurwoning woont, meent meestal niets te kunnen ondernemen als het om de huur gaat, maar dat blijkt niet waar. Het kan zinvol zijn om het puntensysteem voor huurwoningen er eens bij te pakken en uit te rekenen of de prijs die je aan huur betaalt wel rechtvaardig is. De Woonbond onderzocht dit en daaruit blijkt dat in meer dan de helft van de gevallen een huurverlaging moest worden doorgevoerd. Tip: doe het direct aan het begin van je huurperiode.
Apparaten
We hebben nogal wat elektrische apparaten. Van magnetron tot koelkast, van wasmachine tot droger en van waterkoker tot broodbakmachine. Het kost allemaal stroom. Daarom goed om te kijken of je ze ook echt gebruikt en als dat het geval is laat dan bijvoorbeeld een wasmachine alleen draaien als deze echt vol zit, hang de was bij fris weer eens lekker buiten en laat dat koffieapparaat niet te lang aanstaan. Een thermoskan op tafel en je hebt een lekker warme mok vol koffie bij de hand.
Flesjes
We weten het wel, maar het is zomaar weer aangekocht: een plastic flesje drinken. Investeer eenmalig in een goeie drinkfles en gebruik deze iedere dag. Er zijn ook prima wasbare broodzakjes te koop waardoor je al die plastic zakjes niet meer nodig hebt.
Repareer
Het internet staat vol met aanwijzingen en uitleg voor het repareren van producten. Het is de moeite die je erin wilt steken, die jou een fikse besparing op kan leveren. Van zelf je fietsband plakken tot het opnieuw lijmen van een stoel. Zeker als deze lekker zit. Dat geldt ook voor kleding. Repareren is helemaal niet raar als een capuchon een beetje los zit of er een paar knopen van je blouse zijn.
Kleding
De kledingkast hangt bij de meeste mensen overvol. En die ene broek is heus nog niet uit de mode. Trouwens; wat is mode? Kies kleding die bij je past en laat die mode maar gaan. Ieder kwartaal daarin meegaan, kost je handenvol geld. Je hoeft niet niets te kopen, maar als je het bewust doet, kun je geld besparen.