Vuurwerk verbieden? Veel mensen willen toch knallen met oud en nieuw

Zou jij je buurt als vuurwerkvrije zône willen, of ga je toch liever knallend het oude jaar uit?

Vanaf deze jaarwisseling mogen gemeente een vuurwerkverbod instellen. Daarnaast mogen inwoners vragen om vuurwerkvrije zônes. Of het helpt het aantal ongevallen door vuurwerk te verminderen blijft de vraag.

Het aantal slachtoffers door vuurwerk daalt de laatste jaren, mede doordat de afsteektijd is verkort. Maar er vallen jaarlijks nog altijd zo’n vierhonderd slachtoffers en er is veel schade. Ondanks de vele waarschuwingen en voorlichting. Vuurwerkvrije zônes moeten de risico’s en de overlast verminderen.

Serieus actie ondernemen

Vorig jaar nam Den Haag het voortouw door vuurwerkvrije zônes in te voeren. Nu doen ook Utrecht, Zaanstad, Tilburg, Gouda, Enschede, Delft, Amsterdam, Almere, Groningen, Haarlem, Hilversum en Rotterdam mee. In de meeste gemeenten wordt er wel gewaarschuwd, maar niet ingegrepen als er toch vuurwerk in de zônes wordt afgestoken. Alhoewel sommige gemeenten dit jaar aangeven wel serieus actie te gaan ondernemen.

Verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk

Mede doordat zestien procent van de ongevallen door een vuurpijl komt, pleit de Onderzoeksraad voor Veiligheid voor een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. De Dierenbescherming, oogartsen, verzekeraars en politie zijn het daar mee eens. Echter besloot minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus dit jaar nog geen verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen in te voeren. Veel mensen vinden vuurwerk afsteken nog altijd bij oud en nieuw horen en willen van een verbod niets weten.

Vuurwerkvrije zônes

Vooralsnog blijft het bij het invoeren van vuurwerkvrije zônes op verzoek van bewoners. Of dat gaat werken, is de vraag want veel mensen lijken dat lastig te vinden als zij niet, maar andere mensen in de straat wel vuurwerk af willen steken. Je wilt immers geen ‘gedoe’ met je buren.

bron: nu.nl