Het valt voor consumenten nauwelijks te controleren of groen gas écht duurzaam is. Slechts een derde van de energiebedrijven biedt volledige openheid over CO2-compensatie, blijkt uit onderzoek van HIER klimaatbureau.
Waar groene stroom al jaren populair is – zo’n 3 miljoen Nederlandse huishoudens nemen het af – is duurzaam gas pas recent in opkomst. In praktijk betreft het overigens vrijwel altijd normaal gas, echt biogas is voorlopig schaars. Leveranciers compenseren de CO2-uitstoot daarom middels projecten in ontwikkelingslanden.
Een inventarisatie door HIER klimaatbureau laat zien dat niet te checken valt óf en hoe de beloofde vergroening plaatsvindt. Van de twaalf leveranciers op de markt zijn slechts Essent, Powerpeers, Qurrent en Van de Bron volledig transparant. ,,Zij melden op hun site CO2-projecten bij naam én hebben de beste certificering daarvoor,” zegt Jade Oudejans, compensatiedeskundige bij HIER.
Zo compenseert Essent via biogas in Vietnam, duurzame kooktoestellen in Tanzania en bosbouw in Peru. Oudejans: ,,Zij gebruiken de Gold Standard en dat is momenteel de meest betrouwbare benchmark. Behalve goed voor het milieu, profiteert ook de lokale bevolking door de projecten: via werkgelegenheid of doordat ze niet in plaats van op houtskool voortaan op zonne-energie kunnen koken.”
Gebrekkige transparantie
Onder de niet-duidelijke leveranciers zitten grote aanbieders Eneco en Nuon, maar ook kleine(re) als Greenchoice en NLD Energie. ,,Dat wil niet zeggen dat ze fout zijn, maar wel dat we het niet precies weten,” stelt HIER. Het klimaatbureau wil niet te hard oordelen. ,,Het is vooral positief dat energiebedrijven groen gas aanbieden,” meent Oudejans.
Toch betekent de gebrekkige transparantie dat ‘sjoemelstroom’-praktijken niet geheel uit te sluiten zijn. Op de stroommarkt wassen nogal wat energiebedrijven hun grijze elektriciteit met dubieuze certificaten groen.
Certificaties
Leveranciers laten in een reactie weten dat hun groene gas wel degelijk duurzaam is. ,,Wij werken samen met de stichting Face the Future,” stelt Greenchoice via woordvoerder Jurjen Algra. ,,Alle producten zijn gecertificeerd met de Verified Carbon Standard.” Hij zegt dat Greenchoice ‘een van ’s werelds grootste aanbieders in vrijwillig gecompenseerd groen gas’ is. Nuon claimt zijn gas te compenseren met ‘Certified Emission Reductions’. ,,Dat is het meest betrouwbare certificaat, want goedgekeurd door de VN.” De verduurzaming geschiedt in India en op de Filipijnen. Dat dit niet duidelijk op de website van Nuon staat, komtdoor de nieuwe website die volgens zegsvrouw Anouk IJfs onlangs live ging.
HIER hoopt dat snel meer energiebedrijven beginnen met groen gas. Oudejans: ,,Wij willen met dit onderzoek klanten aansporen om hun energieleverancier daarom te vragen. Dan gaan grote bedrijven als E.ON wellicht ook vergroenen.” HIER erkent dat het nóg beter zou zijn als Nederland op echt biogas gaan stoken en gas in de toekomst zelfs helemaal niet meer nodig is. ,,Dat is nu nog niet mogelijk en gaat nog wat jaren duren.”
Bron: AD.nl