Voor het eerst gelukt: plantjes ontkiemen op de maan

Katoenzaadjes die door een Chinese ruimtevaartuig naar de maan zijn meegenomen zijn ontkiemd. Het wordt gezien als een grote stap voorwaarts.

Nieuws over de maan. Katoenzaadjes die door een Chinees ruimtevaartuig naar de maan zijn gebracht, zijn aan boord uitgekomen. Dat zegt de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA.

Het is voor het eerst dat het gelukt is om aardse plantjes te laten groeien in een laboratorium op een ander hemellichaam. Op 7 december 2018 lanceerde China het onbemande ruimteschip Chang’e-4 richting de maan. Op 3 januari landde het schip op de achterkant van de planeet. Een robot doet daar nu voor het eerst onderzoek naar het oppervlak van de maan.

Een mijlpaal

In het internationaal ruimtestation ISS groeiden al eerder planten, onder meer sla en komkommers. Op de maan is dat nooit eerder gebeurd. Het kiemen van de katoenzaadjes op de maan is daarom erg bijzonder en wordt gezien als een grote stap voorwaarts.

Het zou namelijk betekenen dat astronauten in de toekomst hun eigen voedsel in de ruimte kunnen kweken. Op die manier kunnen ze er ook langer verblijven. Wie weet is het in de toekomst zelfs mogelijk om een kolonie te stichten op de maan.

Aardappels en fruitvliegjes

De plantjes groeien dus niet op de maangrond zelf. Ze zijn gekweekt in een afgesloten container met daarin grond van de aarde. Zo’n container is nodig om de plantjes te beschermen tegen sterke straling en extreem hoge temperaturen. Onderzoekers hopen door het experiment meer te weten te komen over hoe planten groeien op de maan.

De Chang’e-4 nam behalve katoenzaadjes ook aardappelzaden, fruitvliegeitjes en gist mee. Het is niet duidelijk of die zijn uitkomen.

Update 17-01-2019: 

Inmiddels is het katoenplantje alweer dood, melden wetenschappers aan het Chinese persbureau Xinhua. Dit komt doordat de temperatuur in de maannacht ineens drastisch is gedaald, naar 170 graden onder nul. Dat overleefde het plantje niet.

Foto: Pixabay (ontkieming)