Vervelende overgangsverschijnselen: extra kilo’s en hartkloppingen

De overgang wordt vaak in één adem genoemd met allerlei klachten zoals opvliegers en slapeloosheid. Niet ieder verschijnsel is echter een klacht, alhoewel vaak wel vervelend. We noemen hier twee van die vervelende: gewichtstoename en hartritmestoornis.

De overgang is een periode in het leven waar iedere vrouw sowieso mee te maken krijgt. Accepteren en goed voor jezelf zorgen zijn belangrijk om er zo zorgeloos mogelijk doorheen te komen. Overgangsverschijnselen leiden heus niet altijd tot een klacht. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met opvliegers, nachtzweten of stemmingswisselingen. Gebeurt dat af en toe, dan spreek je niet meteen van een klacht. Het is nu eenmaal zo en het zit je dagelijkse leven niet zodanig in de weg dat de kwaliteit van leven er flink door achteruit gaat. Is dat wel het geval dan kun je daar proberen iets aan te doen, eventueel in samenspraak met een arts. Naast gezond eten, voldoende bewegen en stress uit de weg gaan om klachten te vermijden of te verlichten, is er ook medicatie mogelijk om overgangsklachten een halt toe te roepen. Dat laatste gebeurt altijd in overleg met een (huis)arts.

Dat frustrerende voorraadje vet

Eén van die verschijnselen die in eerste instantie niet ernstig is maar wel vervelend, zijn die paar kilo’s die je ineens zwaarder bent. De oorzaak is de daling van de oestrogeenproductie. Je lichaam probeert dit in het begin te compenseren en laat nu juist vetweefsel daar goed in zijn. Het weefsel neemt als het ware een deel van die productie over. Zo zorgt je lijf automatisch voor een voorraadje vet, vooral bij je buik. Goed bedoeld van dat lijf, maar het kan jou flink frustreren.

Als je die paar kilo extra kunt hebben, is er niet zoveel aan de hand. Maar als je te zwaar wordt is het raadzaam er iets aan te doen. Niet zozeer vanwege het postuur, maar vanwege de kans op aandoeningen die door overgewicht een zetje krijgen zoals hart- en vaatziekten, depressie, pijn aan gewrichten en slechter slapen. Wat je eraan kunt doen? Ga niet drastisch lijnen, maar pas je eetgewoonten aan. Je stofwisseling is veranderd en vooral vertraagd en dat vraagt om een ander voedingspatroon. Als je dat toepast is afvallen in de overgang prima te doen. Denk aan veel groenten en fruit, kleinere porties van alles en voldoende drinken (zonder suikers). Vermijd verzadigde vetten, suiker en zout. Verdiep je er een beetje in, dan wordt het gewoon weer leuk, en eet je lekker en gezond. Blijf ook voldoende bewegen. Stress vermijden en voldoende slaap helpen ook.

Vind je het lastig om hierop in te spelen, dan kun je altijd een diëtist raadplegen, maar er zijn ook kookboeken met maaltijden speciaal samengesteld voor vrouwen in de overgang. Lekker en gezond. Deze boeken staan tevens vol informatie over alle mogelijke goede ingrediënten. Hartstikke inspirerend en veel vrouwen hebben er baat bij. Tip: orthomoleculair voedingscoach en hormoontherapeut Vivian Reijs specialiseerde zich in wat hormonen doen met je lijf en schreef meerdere boeken. Ook in haar boeken gaat het vooral om de juiste hormoonbalans, maar ook wat je kunt doen als het maar niet lukt om af te vallen.

Hormonale schommelingen kunnen de hartslag verstoren

Een ander verschijnsel zijn hartklachten vrouwen. Hiermee wordt gedoeld op hartkloppingen. Het is een aspect van de overgang dat iemand zomaar kan overkomen en dat is best even schrikken. Ook hier zijn de hormonen weer de boosdoeners, of eigenlijk de veranderingen in de hoeveelheid daarvan, met name die dalende oestrogeenspiegel. Dát is wat aan deze hartritmestoornissen ten grondslag ligt. Heel vervelend en zoals gezegd schrikken veel vrouwen er enorm van. Je hebt er immers geen controle op.

Door die dalende oestrogeenspiegel raakt het autonome zenuwstelstel uit balans. Het is het zenuwstelstel dat automatisch je hartslag aanstuurt. In dit geval gaat het met die hartslag eventjes mis. Je voelt ineens dat je hartslag omhoogschiet of je merkt het aan gerommel in je borstkas. Het kan zich zomaar voordoen en ook zo weer over zijn.

Vermijd zo veel mogelijk cafeïne en alcohol 

Een trigger voor een verstoorde hartslag is een verhoogde bloeddruk ten gevolge van de overgang. Opvliegers, stress en emoties kunnen daar ook nog eens aan bijdragen. Als deze hartkloppingen met de overgang te maken hebben houden ze veelal niet lang aan en is het vaak vrij onschuldig, maar ga in ieder geval even naar de huisarts om dit te laten nakijken, want het kan altijd een symptoom zijn van een andere aandoening zoals hart- en vaatziekten. In combinatie met pijn op de borst, duizeligheid en misselijk zijn moet je altijd direct een arts raadplegen.

Het laat zich raden dat je te allen tijde beter stress kunt vermijden, want dat kan zorgen voor die verhoogde bloeddruk. Leef zo gezond mogelijk, zorg dat je voldoende magnesium en vitamine B en D binnenkrijgt, vermijd veel cafeïne en alcohol, en rook niet. Hiermee wordt de kans op het krijgen van hartkloppingen kleiner. Bovendien leef je dan gezond en krijgen ook andere verschijnselen of klachten geen kans.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top