Verslaving bij ouderen: signaleren en oplossen

Als we spreken van een verslaving – zeker als het gaat om drugs – dan denken we al snel aan jongeren. Toch komt een verslaving bij ouderen boven de vijftig jaar meer voor dan je denkt. Dit kan enorme grote gevolgen hebben. Niet alleen zijn ouders minder sterk qua fysieke gezondheid, ook mentaal kunnen ze minder grote klappen opvangen. Een verslaving kan op deze leeftijd dan ook enorme gevolgen hebben. Naast afkicken drugs, zien we bij ouderen ook vaak verslavingen aan medicatie en alcohol. Soms een combinatie van verschillende verdovende middelen. Het is juist bij deze groep van essentieel belang dat de verslaving vroegtijdig wordt gesignaleerd en waar mogelijk opgelost.

Hoe ontstaat een verslaving?

Bijna iedereen heeft wel eens verdovende middelen gebruikt. Een glaasje alcohol bij het eten is voor veel mensen gewoon. Zeker tijdens speciale gelegenheden. Toch is ook dat een verdovend middel. Hoewel dit natuurlijk wel meer sociaal geaccepteerd is dan het gebruik van drugs. Elke keer dat er een verdovend middel wordt gebruikt, kan dit echter mogelijk een verslaving tot gevolg hebben.

Bij een verslaving is de persoon volledig in de ban van het middel. Het kan niet zonder functioneren. Het gevolg is dat men drugs of alcohol gebruikt voordat ze naar het werk gaan of überhaupt het huis verlaten. Uiteindelijk leidt dit tot grootschalige gevolgen voor de omgeving en komt de persoon in een sociaal isolement terecht.

Een drugsverslaving (of andere verslaving) komt bij ouderen meestal voor door dingen die ze hebben meegemaakt, stress die ze ervaren of andere externe factoren. Soms kan het ouder worden zelf ook al tot heel veel zorgen leiden. Sommige mensen zijn simpelweg bang voor het ouder worden. Het gegeven ‘ooit’ dood te gaan en allerlei activiteiten die hierbij horen. Soms is het ook confronterend. Je merkt dat je lichaam je steeds meer in de steek begint te laten. Verdovende middelen kunnen als uitweg gezien worden.

Mogelijk wordt een verslaving ook veroorzaakt door genetische factoren. Sommige experts geloven dat bepaalde mensen gevoeliger kunnen zijn voor het ontwikkelen van een verslaving. Zij zullen eerder verslaafd raken nadat zij in aanraking zijn gekomen met een verdovend middel. Dit terwijl er ook mensen zijn die hier veelvuldig gebruik van maken, maar nooit echt afhankelijk raken.

Hoe kan een verslaving worden tegengegaan?

Met de huidige vergrijzing in Nederland is het belangrijker dan ooit tevoren dat er meer aandacht is voor het thema ouderen en verslaving. Het is belangrijk dat meer huisartsen hier op berekend zijn bijvoorbeeld. Ook moeten er meer voorlichtingen worden gegeven. Dit is juist een extra kwetsbare groep waar meer aandacht voor nodig is.

Bovendien moet duidelijk zijn dat de verslaving in veel gevallen niet het grootste probleem is. Meestal ligt dit probleem ergens anders en is de verslaving slechts een direct gevolg. Je kunt een drugsverslaving wel aanpakken, maar als je de oorzaak niet aanpakt, lost dit alsnog vrij weinig op.

Ken jij of ben jij iemand die verslaafd is? Dan is het belangrijk dat er zo snel mogelijk wordt ingegrepen. De eerste stap is vaak de huisarts of erover praten met familie en vrienden. Toegeven dat er een probleem is, is het allerbelangrijkste. Van daaruit kan er verder gewerkt worden naar verbetering.