Versgeplukte aardbeien uit eigen tuin, heerlijk!

Niks lekkerder dan aardbeien uit eigen tuin. Redacteur Hillie geeft je een aantal tips voor het zelf telen.

Verhalen uit Pake’s moestuin (2)

Snoepen van je eigen gekweekte aardbeien, zo lekker! Mijn dochtertje van twee is er in ieder geval gek op. Heb je geen eigen tuin? Koop een paar aardbeienplanten in potten of hang ze op in bakken aan de muur.

Doordragers

Ga je plantjes kopen dan kom je erachter dat er veel soorten zijn. Alleen in Nederland al zijn er zo’n 45 soorten verkrijgbaar. Ik weet niet eens meer welke ik precies allemaal in de moestuin heb staan. Ooit een aantal gekocht in een tuincentrum en ik weet dat mijn schoonmoeder een soort vanuit Italië heeft meegenomen. Die is erg lekker, kleine bosaardbeien met ontzettend veel smaak. Er zijn vroege, late en doordragende soorten. Mijn persoonlijke favoriet zijn de doordragers, want zoals de naam het al zegt oogst je meerdere keren per jaar.

Houtsnippers

Bedek je de bodem rondom je aardbeiplantjes niet, dan overwoekert de boel al snel. Het is handiger om de grond te bedekken. Ik doe dat met houtsnippers. Je hebt veel minder onkruid en bovendien houden de planten van een vochtige bodem die je met houtsnippers creëert. Ander leuk voordeel is dat de aardbeien niet zo vies worden. Als ze in het zand liggen worden ze nogal smerig en gaan ze snel rotten als het regent. In plaats van houtsnippers kun je ook kiezen voor stro of worteldoek.

Beschermen

Netten zijn ideaal om te gebruiken tegen hongerige vogels. Maar af en toe zit je zelf ook verstrikt in het net, daarom gebruik ik dit jaar panelen met gaas (zie foto). Wanneer het tijd is om te oogsten til je met gemak een paneel op. Geen geklooi meer met een net. Helaas ben je niet helemaal verlost van aanvreten, want slakken en zelfs pissebedden eten graag aardbeien. Nog een tip: let er op dat je na de oogstperiode het net, of in mijn geval gaas, even weghaalt, want dan kunnen de planten weer nieuwe bloemen aanmaken. Op naar de volgende ronde!

Stekken

Ongeveer na drie jaar moet je de aardbeiplanten vervangen. Wij doen dat door te stekken. In augustus kun je de uitlopers losmaken en herplanten. Vorig jaar hebben we een groot aantal uitlopers op die manier verplaatst en dat is goed gelukt, want er is dit jaar al veel geoogst. Zorg bij het herplanten ervoor dat je de wortels onder de grond plaatst, de planten voldoende water geeft en wat compost toevoegt.

Oogsten

Pluk de aardbeien met het kroontje eraan, dan blijven ze langer goed. Zorg ervoor dat ze droog zijn, voordat je ze in de koelkast legt. Bijvoorbeeld door even te deppen met keukenpapier.  In de koelkast kun je ze ongeveer drie dagen bewaren. Invriezen kan ook, haal de kroontjes er dan wel even af.

Vorige aflevering gemist. Klik hier voor deel een.