Nu de zoektocht naar Jos Brech in volle gang is, de verdachte van de moord op Nicky Verstappen, wordt er in Nederland volop gediscussieerd of het afstaan van DNA bij een oproep wellicht verplicht moet worden.
Grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek
Het is 10 augustus 1998 wanneer Nicky Verstappen dood aangetroffen wordt in de buurt van het zomerkamp waar hij aan deelneemt op de Limburgse Brunssumerheide. In de afgelopen twintig jaar zijn er verdachten aangehouden, maar er komt geen doorbraak in de zaak. In 2012 wordt een coldcaseteam op de zaak gezet. In 2017 besluit het team om een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek te gaan uitvoeren.
Brech spoorloos
In februari 2018 worden 21.500 mannen opgeroepen die woonachtig waren (of dat in 1998 waren) in de omgeving waar het lichaam van Nicky Verstappen gevonden werd. Het grootste verwantschapsonderzoek ooit in Nederland. 14.049 mannen geven vrijwillig hun DNA af. Verdachte Jos Brech negeert de oproep. De politie bezoekt hem twee keer thuis, maar hij geeft geen gehoor.
Daarom wordt er DNA afgenomen van familieleden en spullen. Op 8 juni levert dat een match op. Het DNA van Brech komt overeen met het DNA dat gevonden is bij Nicky Verstappen. Brech is in het najaar van 2017 vertrokken naar het buitenland. Tegen familie zei hij dat hij een wandeltocht ging maken in de Franse Vogezen. Tot nu toe is hij spoorloos.
Debat
Naar aanleiding hiervan vindt Minister Grapperhaus van Justitie dat er gediscussieerd moet worden over het verplicht afstaan van DNA. Tegenover de Telegraaf zegt hij: “Ik denk dat het echt van belang is dat we ons realiseren dat we in de maatschappij technologische ontwikkelingen hebben die de pijn kunnen verzachten van nabestaanden.” De verplichtstelling moet wel aan bepaalde eisen voldoen. “Je moet rekening houden met de privacy en je recht op lichamelijke integriteit.”
Landelijke DNA-databank
Op social media zijn veel mensen die stellen dat ze best een deel van hun privacy op willen geven om moordenaars op te kunnen sporen. Sommigen pleiten zelfs voor een landelijke DNA-databank. Tegenstanders zijn echter van mening dat het veel te ver gaat om DNA afstaan te verplichten. Schending van de privacy.
In de wet staat vooralsnog dat niemand verplicht kan worden om mee te doen aan een onderzoek zoals bijvoorbeeld in de zaak van Nicky Verstappen. Volgens de Nederlandse Orde van Advocaten (NovA) gaat het veel te ver om mensen die niet verdacht zijn te verplichten om hun DNA af te staan. Daarbij is er ook een praktisch probleem. Mensen fysiek dwingen om mee te werken? Volgens de orde moeten we dat niet willen.