Verpleegkundigen vaakst slachtoffer van seksueel wangedrag

Verpleegkundigen hebben het vaakst van alle beroepen last van ongewenste seksuele aandacht door patiënten of andere bezoekers. 

Zorgpersoneel heeft het vaakst last van ongewenst gedrag op het werk door klanten of patiënten. Meer dan de helft van hen heeft te maken met intimidatie, lichamelijk geweld, ongewenste seksuele aandacht of pesten. Dat blijkt uit onderzoek naar arbeidsomstandigheden in 2017 door het CBS en TNO.

Verpleegkundigen geven met 32 procent het vaakst van alle beroepen aan te maken te hebben met ongewenste seksuele aandacht door patiënten of andere externen, gevolgd door verzorgenden (27 procent). Ook horecapersoneel (kelners en barmedewerkers) en fysiotherapeuten staan in de top vijf van beroepen die veel te maken krijgen met ongewenste seksuele aandacht van externen.

Pesten

Pesten komt met 25 procent het vaakst voor bij politie en brandweer, gevolgd door beveiligingspersoneel met 20 procent. Ook docenten van algemene vakken in het middelbaar onderwijs worden relatief vaak gepest (17 procent). Verpleegkundigen (38 procent) en sociaal werkers, groeps- en woonbegeleiders (33 procent) worden ook regelmatig geconfronteerd met fysiek geweld.

Onafhankelijke vertrouwenspersoon

Vicevoorzitter Kitty Jong van de vakbond FNV zegt in een reactie op NOS.nl dat intimidatie een bekend fenomeen is, maar dat ze toch telkens schrikt van dergelijke cijfers. Ze vraagt werkgevers om een extra inspanning om de veiligheid van werknemers te garanderen.

In dit verband pleit de FNV voor een onafhankelijke vertrouwenspersoon voor iedereen op het werk. “Zeker vrouwen in kwetsbare posities moeten hun verhaal kwijt kunnen. Zij vinden dat lastig, al helemaal als zij een onzeker flexcontract hebben. Zij zijn bang hun baan te verliezen als ze klagen. Maar ook zij hebben recht op bescherming”, aldus Jong.

Bron: CBS