Verbod op omstreden homogenezing eindelijk in zicht

Het tv-programma "Ewout en Homogenezing in Nederland" liet zien dat er in ons land nog steeds behandelingen aangeboden worden om LHBTI’s 'te genezen'. De meerderheid van de Tweede Kamer wil een verbod op deze behandelingen.

De Tweede Kamer wil een verbod op ‘therapieën’ waarmee LHBTI’s zogenaamd van hun identiteit genezen kunnen worden. Ook de roep vanuit de kerk om de omstreden homogenezing te verbieden wordt sterker.

Tot 1990 stond homoseksualiteit op de Internationaal gehanteerde lijst van ziekten van de Werldgezondheidsorganisatie (WHO). Pas op 17 mei dat jaar werd het uit die lijst geschrapt. Nog maar een kleine dertig jaar geleden dus. In ons land zijn nog steeds mensen die denken dat seksuele geaardheid te genezen is. Via deze link kun je een uitzending bekijken van het tv-programma Andere Tijden dat gaat over homotherapie, ex-homo’s en homogenezers.

Conversietherapie

Het is niet precies duidelijk hoeveel conversiebehandelingen* in ons land worden uitgevoerd. Maar er zijn de afgelopen tijd via de media verschillende individuele gevallen bekend geworden, die zich veelal afspelen in religieuze kringen. “LHBTI-zijn is geen ziekte en het is een fabeltje dat je er van kunt genezen”, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Mensen gaan kapot aan dit soort ’therapieën’. Ze raken depressief of krijgen zelfmoordgedachten. We hebben de Kamer en de regering dan ook opgeroepen om zulke therapieën te verbieden, net als in Groot Brittannië, de Verenigde Staten, Malta en Spanje.”

Ewout & Homogenezing in Nederland

Aanleiding voor opleving van de discussie over homogenezing is de uitzending van afgelopen april van het tv-programma ‘Ewout & Homogenezing in Nederland’. Daarin komen voorbeelden langs waarbij door psychische druk of met fysieke methoden geprobeerd wordt mensen van homoseksualiteit te genezen. De 30-jarige Femke vertelt in het programma hoe de behandelingen voor haar gevoelens voor meisjes tot op de dag van vandaag een verwoestende uitwerking op haar hebben gehad. Het leidde tot een identiteitscrisis: ze wist niet meer wie ze was, wat normaal was en hoe ze moest leven. Ze kwam thuis te zitten en had last van depressieve gevoelens en angstaanvallen. Ook Wouter heeft slechte ervaringen met homogenezing. In het AD vertelt hij zijn verhaal. Inmiddels kan hij openlijk gay zijn, maar dat was ooit anders.

Uitdrijven van demonen

Toen hij zijn worsteling met de leider van zijn christelijke jeugdgroep deelde, verwees die hem naar iemand die van homo in hetero ‘veranderd’ was. Die bracht hem in contact met genezers die ervaring hadden met het uitdrijven van demonen. Het genezingsproces bestond uit zelfstudie en een uitdrijvingssessie. ,,Ik moest nagaan hoe de demonen vat op me hadden gekregen en hoe ik daarvoor schuld kon belijden. Was dat gebeurd, dan kon de uitdrijvingssessie beginnen.” Die sessie vond plaats op de zolderkamer van een boerderij in Noord-Brabant. Wouter zat op een stoel en een oudere man en een jongere vrouw zaten tegenover me. De man bad eerst voor en toen begon de vrouw onverstaanbare dingen te zeggen. Ze hielden hun handen op zijn hoofd en verklaarden hem genezen. “Ik trilde als een gek, maar wist na afloop direct: dit heeft niet geholpen. Ik ben nog wie ik ben, ik wil de jongen waar ik verliefd op ben nog steeds zoenen. Toen zei die vrouw dat zo’n proces wel even kon duren.”

Jongeren zijn kwetsbaar

Na die sessie zwoer Wouter het geloof langzaam maar zeker af, omdat hij begreep dat hij binnen de kerk nooit zichzelf zou kunnen zijn. Dat maakte hem enorm verdrietig. Hij raakte in een zware depressie en ging zichzelf verwonden. Zijn zus zag op een dag de littekens op zijn arm en lichtte hun ouders in. Zij stuurden hem naar een psycholoog en dat bleek zijn redding. ,,De psychologe was ook gelovig, maar niet op een evangelische manier en heeft me geholpen alles op een rij te zetten.” Zeker als het kinderen en jongeren betreft zijn de methoden om iemand te genezen van homoseksualiteit schadelijk. Volwassenen kunnen zelf keuzes maken, maar jongeren zijn erg kwetsbaar en zitten midden in het proces van het ontdekken van hun seksualiteit. Wouter smeekt de politiek dan ook om een verbod voor minderjarigen. “Als puber ben je zo ontzettend kwetsbaar dat zo’n genezing het bestaan onder je weg kan vagen: wie ben je als je niet mag zijn wie je bent?”

Meerderheid van de Tweede Kamer is voor verbod

Het Europees parlement heeft conversietherapie*, zoals de ‘homogenezing’ officieel heet, veroordeeld en maant haar lidstaten aan om de therapie bij minderjarigen te verbieden. Dat is nu alleen verboden in Groot Brittannië, Malta en in Spanje. Er is in de EU aandacht voor het onderwerp en oog voor het belang van emancipatie op dit gebied. Het onderwerp staat sinds kort dus ook hoog op de agenda in de Nederlandse politiek. Behandelingen die homoseksuelen, biseksuelen en transgenders moeten ‘helpen’ bij het veranderen van hun seksuele voorkeuren, moeten volgens de Tweede Kamer verboden worden. De meerderheid van de Kamer stemde eind mei voor een motie om zogenoemde conversiebehandelingen te verbieden. CDA, ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie stemden tegen. Het voorstel was ingediend door VVD, D66, PvdA en GroenLinks.

*Conversietherapie (of reparatieve therapie) is een psychologische behandeling of spirituele begeleiding met als doel de seksuele geaardheid van een persoon te veranderen van homo- of biseksueel naar heteroseksueel.