close
  • zaterdag 8 augustus
Sport

Vanmiddag spelen de Leeuwinnen hun eerste WK wedstrijd

Vanmiddag spelen de Leeuwinnen hun eerste WK wedstrijd

Vanmiddag spelen de Leeuwinnen hun eerste wedstrijd op het WK, tegen Nieuw-Zeeland. De winkels liggen vol met oranje producten, er wordt volop reclame gemaakt voor het evenement: kortom het damesvoetbal leeft. In een periode waarin de Oranje mannen het niet zo goed deden, pakten ‘onze meiden’ de Europese titel en ineens telden ze mee. Een overwinning voor al die jaren strijd om het vrouwenvoetbal op de kaart te krijgen.

Toen ik jong was, gingen meisjes niet op voetbal. Nou ja, er zullen vast wel een paar zijn geweest, maar ik kende ze niet in ieder geval. Voetbal was een mannending. Ik heb dat ook nooit raar gevonden, het was gewoon zo. Als mijn vader en broer naar Studio Sport keken, dan keek ik mee en ik ging regelmatig met mijn vader bij het eerste team van de voetbalclub in ons dorp supporteren. Ik kende ook best veel profspelers en heb zelfs nog een kitten vernoemd naar Rob de Wit, die een beslissend doelpunt maakte op het moment dat onze poes jongen kreeg. Maar ik zat op jazzballet en korfbal en dat was prima.

Kort geknipt haar

Bondscoach Sarina Wiegman, die zelf 104 interlands voor het Nederlands elftal speelde, beleefde dat in haar jeugd heel anders. In een interview met NU.nl vertelt ze dat ze als klein meisje haar haar zo kort liet knippen dat ze net een jongetje leek. “Ik moest wel. Als F’je waren er nog geen teams voor meisjes en gemengd voetbal was verboden. Dankzij mijn korte haar kon ik ongemerkt met de jongens meedoen.”

Theekransjes en talent

Inmiddels zijn de tijden gelukkig veranderd. Na een korte turnperiode wilde mijn dochter op haar achtste gaan voetballen en dat vond ik erg leuk. Ik wierp me zelfs op als coach, niet gehinderd door enige voetbalervaring. Maar het was geweldig om te doen! Wel heel anders dan bij de jongens, dat wel. Bij een blessure renden alle meiden met een bezorgde blik naar het slachtoffer en regelmatig moest ik theekransjes in het veld opbreken omdat de bal eraan kwam. Bij mijn zoon was en is voetbal een way of live. De meeste meisjes die ik coachte keken zelden naar voetbal op tv en maar een enkeling had thuis een bal waarmee op straat gevoetbald werd. Maar met het niveau was helemaal niks mis: er zaten serieuze talenten bij. In de drie jaar dat mijn dochter voetbalde kwamen er steeds meer meisjes en ondertussen heeft de club in iedere leeftijdscategorie wel een meidenteam. Binnen de KNVB zijn meiden en vrouwen de snelst groeiende doelgroepen als het gaat om ledenaantallen. Tegenwoordig kunnen ze bij bijna elke vereniging in Nederland terecht. Vorig jaar waren er 158.353 vrouwelijke leden.

Winnende finale

De eerlijkheid biedt me te zeggen dat ik heel lang geen hele hoge pet op had van het vrouwenprofvoetbal. Met de meiden gingen we een keer naar een wedstrijd tussen de vrouwen van Ajax en SC Heerenveen en het was gewoon heel saai. Ik kende geen namen van speelsters; het was een voor mij onbekende wereld. Tot het EK in 2017 dat in Nederland plaatsvond. Wat een feest was dat, met mijn dochter zag ik de Leeuwinnen de finale winnen, op een terras op Vlieland. En met ons vele andere enthousiaste fans.

Inspiratiebron

Binnen een paar weken waren de Leeuwinnen bekende Nederlanders en werden ze een inspiratiebron voor alle meisjes die van voetbal houden. Er zitten dan ook een paar topspelers in Oranje. Zoals Lieke Martens, die voor FC Barcelona speelt en in 2017 uitgeroepen werd tot beste speelster van Europa én van de Wereld. En Vivianne Miedema, die voor Arsenal uitkomt en daar topscorer was. En dan is daar nog de altijd gevaarlijke Shanice van de Sanden, met haar opvallende pantercoupe.

Pindakaas van Lieke

Nederland kleurt weer oranje en de voetballiederen vliegen ons om de oren. Maan zingt ‘Hou je vast want ik kom eraan’, Jan Smit uit zijn chauvinisme met ‘Wij zijn Nederland’ en Claudia de Breij brengt met ‘Zie die Leeuwinnen’ een ode aan de pioniers, de meisjes en vrouwen die voetbalden in een tijd dat dat nog niet gebruikelijk was. En dan hebben we het nog niet gehad over alle reclames. In de supermarkt kan ik een pindakaaspot met Lieke erop kopen. In de nieuwste reclame van Calvé is te zien dat hoe de kleine Lieke verder gaat met voetballen als de trainer roept dat de ‘jongens’ kunnen gaan douchen. Bij de AH krijg ik een poster met speelschema, Blokker heeft poppetjes van de speelsters (laten we het erop houden dat de dames in het echt veel knapper zijn) en Kruidvat geeft me gratis sjaaltje. Tegenwoordig houdt iedereen van de Oranjevrouwen. Of men doet alsof, omdat het nu eenmaal een teken van vooruitgang is.

Sarina Wiegman is er in ieder geval blij mee. “We horen er nu echt bij. Daar geniet ik misschien wel extra van omdat ik ook andere tijden heb meegemaakt. Het is knokken geweest. In mijn jaren als international speelden we vrijwel altijd op een amateurveld met een kleine tribune ernaast. We waren blij als die een gevuld was.”

Speelschema

Vanmiddag spelen de Oranje dames hun eerste wedstrijd in gastland Frankrijk tegen Nieuw –Zeeland. De andere twee wedstrijden in de groepsfase zijn zaterdag 15 juni en donderdag 20 juni. De tribunes zullen zeker gevuld zijn. We wensen de Leeuwinnen enorm veel succes!!

PROGRAMMA EN UITSLAGEN GROEPSWEDSTRIJDEN POULE E

Maandag 10 juni
21.00 uur: Canada – Kameroen | Groep E | Montpellier

Dinsdag 11 juni
15.00 uur: Nieuw-Zeeland – NEDERLAND | Groep E | Le Havre

Zaterdag 15 juni
15.00 uur: NEDERLAND – Kameroen | Groep E | Valenciennes
21.00 uur: Canada – Nieuw-Zeeland | Groep E | Grenoble

Donderdag 20 juni
18.00 uur: NEDERLAND – Canada | Groep E | Reims
18.00 uur: Kameroen – Nieuw-Zeeland | Groep E | Montpellier

Geschreven door: Boukje Wiersma