Wie is de Mol? : je vindt het een geweldig programma of je vindt het helemaal niks. Zelf behoor ik tot de eerste groep en ik kijk ontzettend uit naar het jubileumseizoen dat vanavond begint. Het programma bestaat twintig jaar en oud-deelnemers krijgen nog een keer de kans om op jacht te gaan naar de saboteur in hun midden. Er hangt altijd al een mysterieuze sfeer rond het programma, maar nu zijn zelfs de kandidaten niet bekend. Al wordt er door molloten natuurlijk druk gespeculeerd. Het enige dat de makers prijsgeven zijn vage interviews met de kandidaten, die op iedereen van toepassing kunnen zijn.
Wie is de Mol? is van oorsprong een Belgisch format. In België heet het gewoon ‘De Mol’ en de deelnemers zijn onbekende Vlamingen. In onze eerste seizoenen waren de kandidaten ook geen bekende Nederlanders. Vanaf 2005 veranderde dat; Yvon Jaspers was dat jaar de mol. Afgelopen donderdagavond vertelden de allereerste presentatrice, Angela Groothuizen, en oud-deelnemer van seizoen 2005 Victoria Koblenko in Op1 dat de groepsdynamiek in dat jaar alles behalve goed was. “De groep haalde het slechtste in elkaar boven”, aldus Angela. Victoria kijkt er dan ook niet met warme gevoelens op terug. Ze zal een uitzondering zijn, want er ontstaan vriendschappen voor het leven in het programma.
De ontknoping bijna mislukt
Angela haalde in Op1 samen met oud-presentatoren Pieter Jan Hagens, Art Rooijakkers en Rik van de Westelaken herinneringen op. Zo vertelde Angela dat de ontknoping van één van haar seizoenen bijna mis was gegaan. De drie finalisten moesten met parachute uit een vliegtuig springen en terecht komen op de juiste stip voor winnaar, verliezer en de mol. Maar het weer sloeg ineens om en er moest worden gewacht op een stukje blauwe lucht om te kunnen springen. Uiteindelijk lukte het toch. Het was de eerste keer dat Wie is de Mol? met een cliffhanger eindigde. De week daarop zou pas de ontknoping zijn en veel kijkers waren boos.
Presentator én acteur
De rol van de presentator in Wie is de Mol? moet niet onderschat worden. Die moet een spannende sfeer creëren, op het juiste moment zacht praten en is daarmee eigenlijk een halve acteur. Rik van de Westelaken noemde het een grote verantwoordelijkheid. In zijn eerste jaar als presentator wist hij niet wie de mol was. Hij vertelde de redactie iedere dag wie hij dacht dat de saboteur was, zodat het team wist of ze de mol opdracht moesten geven om zich een beetje gedeisd te houden of juist niet.
Sinds de editie dat Klaas van Kruistum de mol was, zijn de opdrachten en hints moeilijker geworden. Die keer lekte er op social media al heel snel een aanwijzing uit die naar Klaas leidde, waardoor het spel voor de kijker een stuk minder spannend was.
Ontvangen als popsterren
Dat de finale van Wie is de mol? live in het Vondelpark te bekijken is, daar heeft Art Rooijakkers hard voor gestreden. Hij vond dat te zien moest zijn wat het programma in Nederland losmaakt. De eerste keer dat dat gebeurde, zat Rik van de Westelaken in de finale. “Vooraf hebben we tegen de redactie gezegd: moeten we ook naar buiten als er tien man staat? Maar het hele park stond vol en we werden ontvangen als popsterren”.
Lekker speculeren
Rik liet zich niet verleiden tot het verklappen van de deelnemers van dit jaar. In de wandelgangen valt de naam van Ron Boshard nogal vaak. Hij vloog er in 2018 meteen uit en zijn medekandidaten gaven hem niet de kans om terug te keren. Rik antwoordde op de vraag of Ron erbij is “dat het zomaar zou kunnen”, maar voegde eraan toe dat niets is wat het lijkt bij Wie is de Mol?. Ook Nikkie de Jager wordt vaak genoemd als kandidaat in de jubileumeditie. Zij deed mee in het Colombia-seizoen en verliet op eigen initiatief het spel omdat haar broertje op dat moment ernstig ziek was (en later ook overleed). Zelfs Art Rooijakkers staat op het lijstje van mogelijke deelnemers. Presentator Pim Sedee vroeg aan Art of hij een rol gaat spelen in het geheimzinnige programma. Art lachte de vraag weg en grapte: “Ja, ik ben de Mol!”.
Vet domme keuze
Iedereen speculeert erop los dus. Op de Facebookpagina Totaal Nutteloze Wie Is De Mol Hints kunnen ze er ook wat van. Daarop staat het volgende te lezen:
Op zaterdag 5 september begint een nieuw seizoen van Wie Is de Mol?. Op social media zagen we deze week een filmpje voorbijkomen met quotes van de vermoedelijke mol. Een van die quotes was “Ik ben moeilijk leesbaar”. Als we dat naar het Engels vertalen staat er: “Difficult to read”. ‘Read’ lijkt op het Nederlandse woord ‘riet’. MargRIET van der Linden is dus hoogstwaarschijnlijk de mol dit jaar terwijl ze dat in 2015 ook al was. Vet domme keuze!
Dan nog een paar leuke Wie is de Mol weetjes:
- Mol Merel Westerik zorgde voor de laagste pot ooit, van €10.150,00
- Mol Dennis Weening werd maar 1 keer ingevuld als mol
- De beginmuziek van het programma is een deel van het nummer ‘Oratid’ van de Franse zanger Ugo Farell. De eindtune komt uit Spiderbots van Marco Beltrami
- In 2013 brak kandidate Janine Abbring haar rug en moest het spel verlaten. Later bleek dat ze de juiste mol op het spoor was. Winnares Paulien Cornelisse gaf de helft van de pot aan Janine.
- Wereldwijd is De Mol voor ongeveer 30 landen geproduceerd, waaronder Amerika
- Crew en kandidaten van het programma slapen altijd in verschillende hotels
- Het 18e seizoen was het best bekeken met gemiddeld 2,6 miljoen kijkers per aflevering
- De kandidaten weten pas tijdens de reis naar welk land ze gaan. Wel horen ze met welke temperatuur ze rekening moeten houden bij hun kledingkeuze
- Presentator Art Rooijakkers raakte twee keer gewond tijdens de opnames. Hij stond op giftig insect (en werd high door de medicijnen) en hij liep een hoofdwond op omdat hij tegen een laadklep van een auto opbotste
- Op 29 januari 2015 werd Wie is de Mol? niet uitgezonden, omdat iemand met een pistool de studio’s van de NOS was binnengedrongen. Hierdoor waren er geen uitzendingen. De aflevering is een dag later alsnog uitgezonden
Het jubileumseizoen van Wie is de Mol? is vanaf zaterdag 5 september om 20.30 uur te zien bij AVROTROS op NPO1.
Hoofdfoto: AVORTROS