Van rollator tot scootmobiel: 5 tips om mobiel te blijven

Vaak wordt de mobiliteit met de jaren wat minder. Lange afstanden fietsen of lopen wordt bijvoorbeeld lastig. In eerste instantie is dat misschien geen probleem voor je. Je doet wat rustiger aan en daarmee red je je prima. Maar wat als je mobiliteit nog verder achteruit gaat? Als je bijvoorbeeld niet meer zelfstandig de boodschappen kunt doen of bij een vriendin op visite kunt gaan wordt je leven erdoor beperkt. Gelukkig kun je met een aantal praktische hulpmiddelen toch mobiel en zelfstandig blijven.

1. Elektrische fiets met trapondersteuning

Een elektrische fiets met trapondersteuning is vooral bedoeld voor mensen die geen grote afstanden meer kunnen fietsen, maar nog wel zelf mobiel zijn. Het is een ideaal vervoermiddel als je nog kunt fietsen, want dan kun je toch nog flinke afstanden afleggen. Kies voor een lichtgewicht fiets met voldoende kracht, zodat je op een comfortabele manier kunt fietsen. Natuurlijk is het ook verstandig om te controleren of je nog veilig kunt fietsen. Lukt dat eigenlijk niet meer, dan is een scootmobiel een betere oplossing.

2. Scootmobiel

Soms lukt fietsen niet meer. Dat kan bijvoorbeeld komen door lichamelijke klachten, zoals pijnlijke gewrichten. Maar ook duizeligheid kan ervoor zorgen dat fietsen niet langer veilig of verantwoord is. Dan is een scootmobiel een goede oplossing. Een scootmobiel is betrouwbaar, veilig in het verkeer en zorgt ervoor dat je zonder energieverspilling van A naar B komt. Zelfstandig een stukje rijden, boodschappen doen of vrienden bezoeken is dan weer mogelijk.

3. Rollator voor binnen of buiten

Een rollator is een handige oplossing om wat langere afstanden te kunnen lopen. Er zijn verschillende soorten rollators. Zo heb je een eenvoudig smal model om binnenshuis mee te kunnen lopen. Maar er zijn ook wat bredere, robuustere modellen voor buiten. Het is handig om een rollator met een zitje te kiezen, zodat je tussendoor ook even kunt uitrusten op je rollator. Wil je de rollator ook gemakkelijk mee kunnen nemen in de auto? Er zijn veel modellen die je klein kunt opvouwen zodat ze gemakkelijk mee te nemen zijn.

4. Rolstoel

Een rolstoel is voor ouderen niet zo handig om echt zelfstandig te kunnen bewegen. Toch helpt het wel om mobiel te blijven. Het is dan bijvoorbeeld weer mogelijk om lekker naar buiten te gaan met hulp van iemand anders. Dat kan iemand van thuiszorg zijn, maar ook mantelzorgers of familieleden vinden het vast gezellig om een blokje om te gaan. Lekker buiten komen is gezond, of je dat nu zelf doet of met wat hulp.

5. Valbescherming in huis

Mobiel blijven kan met allerlei handige hulpmiddelen. Maar soms is het gewoon heel lastig om op een veilige manier zelf dingen te kunnen doen. Dan is valbescherming erg prettig. Valbescherming kan uit allerlei onderdelen bestaan. Een douchestoel voorkomt bijvoorbeeld ongelukken onder de douche. Wc beugels helpen bij het gaan zitten op het toilet en om weer op te staan. Een sta op stoel voorkomt duizelingen bij het opstaan. Zo zijn er allerlei hulpmiddelen die zorgen dat je ook in huis mobieler bent en meer dingen zelfstandig kunt blijven doen.

Het is goed om mobiel te blijven. Het is natuurlijk prettig als je zelf allerlei dingen nog kunt. Dat geldt zowel in huis als daarbuiten. Met deze hulpmiddelen maak je je leven eenvoudiger en blijf je langer mobiel. Wel zo fijn!