Ouderen op de fiets, opletten!

Fiets jij veilig? En hoe zit dat met toeren op je e-bike?

Vorig jaar verongelukten 206 fietsers, waarvan tweederde 65 jaar of ouder was. Fietsslachtoffers reden vooral op een e-bike.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat vorig jaar 613 mensen omkwamen in het verkeer, waarvan 206 fietsers en 201 inzittenden van een personenauto.

Strammer

Door de vergrijzing is het aantal fietsers dat een ongeval krijgt hoger dan het aantal auto-ongevallen en de e-bike rijders steken daar opvallend bovenuit. Volgens Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, zijn senioren gewoon wat strammer. Ze noemt balansproblemen en minder goed zien als mogelijke oorzaken van ongelukken.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur meent dat de gevolgen van een fietsongeval bij oudere mensen vaak groter zijn dan bij jongeren. Ze is van mening dat de groep oudere fietsers extra aandacht nodig heeft. Op welke wijze dat dan zou moeten, is niet bekend.

Gemeenten en provincies zouden meer moeten investeren in verkeersveiligheid, meent verkeersadviseur Peter van der Knaap. Het kabinet gaat 50 miljoen investeren in het veiliger maken van N-wegen buiten de bebouwde kom.