Een veel voorkomende verandering in het lichaam bij vrouwelijke vijftigplussers is vaginale droogte. Dit kan ervoor zorgen dat vrijen een pijnlijke ervaring wordt. Gelukkig is hier een heel eenvoudige oplossing voor: glijmiddel. Maar welke soorten glijmiddel bestaan er, en wat zijn hun voor- en nadelen? Lees verder en ontdek er alles over.
Wat gebeurt er in ons lichaam?
Vaginale droogte bij vrouwen boven de vijftig wordt meestal veroorzaakt door dalende oestrogeengehaltes. Dit begint al op te treden tijdens de perimenopauze (de jaren voordat de menstruatie voorgoed stopt). De hormonale veranderingen in de overgang zorgen er ook voor dat de wanden van de vagina dunner en minder elastisch worden. De wanden van de vagina verliezen collageen, een natuurlijk eiwit dat het vaginale weefsel soepel en sterk maakt. Ook wordt de vagina vanaf de perimenopauze korter en smaller. Voor de meeste onder ons wil dit zeggen dat er minder natuurlijke vaginale lubricatie is, en bovendien kan het meer tijd kosten voor de vagina om op natuurlijke wijze nat te worden. Ook mannen kunnen op een bepaalde leeftijd ondervinden dat ze minder vocht aanmaken en dat hun voorhuid stroever wordt. Al deze veranderingen kunnen bepaalde vormen van seksuele activiteit, zoals vaginale penetratie, pijnlijk of minder aangenaam maken.
Soorten glijmiddel en hun gebruik
Glijmiddel is de ideale oplossing voor deze problemen. Een paar druppeltjes glijmiddel zorgt ervoor dat het natuurlijke vocht wordt aangevuld, de huid verzorgd en beschermd wordt, en de vagina vochtig aanvoelt. Zo kan pijn bij vrijen voorkomen of verholpen worden. Maar glijmiddel is niet alleen bedoeld om te helpen bij vaginale droogte of een stroeve voorhuid – het is ook leuk! Glijmiddelen kunnen worden gebruikt om het genot te verhogen. Zowel vrouwen als mannen zeggen dat het gebruik van glijmiddel bij het vrijen zorgt voor meer plezier. Verder kan glijmiddel worden gebruikt bij erotische massages, anale seks, speeltjes, masturbatie, enzovoort. Er zijn verschillende soorten glijmiddel: op oliebasis, op waterbasis, op siliconenbasis, glijmiddel voor massages, voor gebruik met speeltjes, enzovoort. Het beste glijmiddel hangt af van je behoeften. Hieronder zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van glijmiddel op water- en siliconenbasis op een rijtje zetten.
Voor- en nadelen van glijmiddel op waterbasis
Dit soort glijmiddel is veilig te gebruiken met zowel condooms als speeltjes. Glijmiddelen op waterbasis zijn heel populair omdat ze minder snel de gevoelige huid irriteren, geen smaak hebben en aanvoelen als natuurlijk glijmiddel. Het hydrateert de huid en maakt deze zacht en soepel, en vermengt zich makkelijk met het eigen vocht. Bovendien is dit soort glijmiddel verkrijgbaar met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, en is het makkelijk te reinigen. Het nadeel is dan weer dat het sneller opdroogt, omdat het in de huid trekt, en je het glijmiddel dus vaak moet aanbrengen. Het kan bijgevolg ook niet worden gebruikt voor massages. Kijk altijd goed naar de ingrediënten, want sommige kunnen irritaties veroorzaken of er kunnen schadelijke parabenen in zitten. Verder is het belangrijk om een glijmiddel van goede kwaliteit te kopen, zodat het niet kleverig is. Ook is het belangrijk om te lezen welke pH-waarde het glijmiddel heeft, zodat het de natuurlijke pH niet verstoort en geen infecties veroorzaakt.
Voor- en nadelen van glijmiddel op basis van silicone
Het belangrijkste voordeel van glijmiddel op basis van silicone is dat een paar druppeltjes voldoende zijn, en dat het – in tegenstelling tot glijmiddel op waterbasis – niet opdroogt. Het is dus ideaal voor massages, en kan ook gebruikt worden in water. Het vormt een beschermende laag op de huid, maar wordt niet opgenomen door de huid, waardoor het lang zijdezacht aanvoelt. Een ander voordeel is dat het geen parabenen en glycerine bevat en vrijwel nooit irritaties veroorzaakt. Ook de pH-waarde is altijd goed, waardoor je hier niet mee in hoeft te zitten. Nadelen zijn dan weer dat je het niet kan gebruiken met (alle) siliconen speeltjes, en dat het lastiger te verwijderen is uit lakens en kleren. Glijmiddel op basis van silicone heeft daarnaast een consistentie die niet iedereen fijn vindt. Vaak is het ook duurder dan ander glijmiddel en er bestaat geen biologische, natuurlijke variant.
Ons advies? Probeer verschillende soorten glijmiddel uit om zelf te ondervinden welke het best bij je past!