Uitvaartbranche gaat over op elektrische crematieovens

Cremeren is niet echt een milieuvriendelijke manier van afscheid nemen. Dat wordt beter met de inzet van elektrische ovens.

In het Limburgse Geleen kun je je groen laten cremeren. Dat klinkt niet echt vrolijk, maar het komt er op neer dat er een crematie plaats vindt middels een elektrische crematieoven.

Cremeren wordt meer en meer ingezet in plaats van begraven. Werd er in 1970 nog in 86 procent van de gevallen voor begraven gekozen, in 2017 gaat het om 65 procent van de mensen die aan cremeren de voorkeur geeft. Dat betekent een hoger gebruik van gas of olie voor de ovens, waar een crematie in ons land mee wordt uitgevoerd.

Nu we zoveel mogelijk het gasverbruik moeten terugbrengen, dringt dat in het bedrijfsleven ook in alle gelederen door. Crematoria moeten daar ook in mee. Het Nederlandse bedrijf DFW Europe maakt elektrische crematieovens die zowel in binnen- als buitenland de aandacht trekken. Er is interesse getoond vanuit alle mogelijke delen van de wereld, van Korea tot Australië en Scandinavië, zo vertelt directeur Keeman aan de NOS.

Klimaatneutraal cremeren

In ons land heeft het uitvaartcentrum in Geleen de primeur, maar als het aan uitvaartorganisatie Dela ligt, worden alle crematies vanaf 2030 klimaatneutraal uitgevoerd.

Dela is niet de enige. Meerdere uitvaartorganisaties willen van de gasovens af. Een duurzame vorm van begraven of cremeren staat sowieso bovenaan het lijstje van zowel Dela als Yarden. Samen richtten ze al eerder de stichting Duurzaam Afscheid op.

60 kuub gas per crematie

Helemaal nieuw is het elektrisch cremeren niet. In Oostenrijk en Zwitserland gebeurt dat al vele jaren. In die landen is het een goed alternatief voor gas, omdat de elektriciteit kan worden opgewekt met waterkracht uit de bergen. Bovendien ook stukken goedkoper dan gas.

In ons land was gas juist altijd het goedkoopst, maar die vlieger gaat niet meer op. Duurzaamheid voert de boventoon. Immers, 60 kuub gas verbruik bij een crematie staat gelijk aan het gasverbruik van 140 keer douchen, zo meent de stichting Milieu Centraal.

Windmolens inzetten

Alternatieven voor gas zijn, naast de inzet van elektrische ovens, ook het inzetten van windmolens. In Ierland blijkt er al een crematorium te zijn die dat zo uitvoert. Resomeren is een andere optie, waarbij het lichaam als het ware wordt opgelost in een vloeistof. Daar verschijnt op 3 maart een artikel over op 50plus.

Bron: NOS