Tips voor thuiswerken zonder stress

Als het gaat om werkstress, dan is balans enorm belangrijk. Tussen privé en werk, maar ook tussen spanning en ontspanning. In de Week van de Werkstress van 16 t/m 20 november wordt hier aandacht voor gevraagd.

We leven in een onzekere tijd, waarin angst om de gezondheid en financiële zorgen de nodige stress veroorzaken. De werkeloosheid stijgt en de grens tussen werk en privé is nog nooit zo dun geweest nu veel mensen thuis werken. Heb jij nog grip op de situatie? Of is het evenwicht zoek en heb je last van (werk)stress?

Als het gaat om werkstress, dan is balans enorm belangrijk. Tussen privé en werk, maar ook tussen spanning en ontspanning. In de Week van de Werkstress van 16 t/m 20 november wordt hier aandacht voor gevraagd. Het doel is om werkenden en werkgevers bewust te maken van de mogelijkheden om een gebalanceerd (werk)leven te leiden. Juist in deze bijzondere periode. Samen met psychiater, stressexpert en onderzoeker Christiaan Vinkers, heeft de Hersenstichting enkele tips op een rijtje gezet, om tijdens de thuiswerkdagen zo veel mogelijk ontspanning te creëren voor de hersenen.

Soms duurt de stress te lang

Iedereen heeft wel eens stress en stress is van grote invloed op de hersenen. In veel gevallen is dat goed voor je, een mens kan niet zonder. Het zorgt er namelijk voor dat je hormonen aanmaakt die je helpen om sneller te reageren, scherper te denken en beter te zien en te horen. Zodat je net op tijd kunt wegspringen voor die te hard rijdende auto of nog net de bus kunt halen. Heel erg handig dus, in spannende situaties en bij gevaar. Zolang je hersenen voldoende de ruimte krijgen om weer te herstellen, is er geen probleem. Maar soms duurt de stress te lang en dan wordt het ongezond. Je alarmsysteem staat constant aan en je hersenen gaan slechter functioneren.

De Hersenstichting heeft een paar praktische thuiswerktips om de balans te herstellen:

Beweeg

Maak regelmatig een ommetje. De ommetje-app kan je daarbij helpen. Bewegen is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je brein. Het zorgt voor een betere stemming en vermindering van stress. Daarnaast is het goed voor je denkvermogen, je geheugen en concentratie. Loop iedere dag even een stukje; dat kan ook tijdens een telefonisch overleg.

Houd contact

Nu er geen koffiemomentjes en lunchwandelingen meer zijn, schieten sociale contacten er vaak bij in. Maar je hersenen hebben die contacten wel nodig om gezond te blijven. Juist nu is het belangrijk om regelmatig te kunnen praten over hoe je je voelt en wat de huidige situatie met je mentale gezondheid doet. Plan daarom af en toe een telefoontje met een collega en praat even gezellig bij. Vraag anderen ook eens hoe het gaat, wie weet kun je elkaar helpen.

Zorg voor rust en regelmaat in je werkdag 

Je hersenen kunnen niet uren aaneengesloten presteren. Wissel daarom werk af met een koffiepauze, ommetje of sociaal telefoontje. Plan afspraken van vijftig minuten in plaats van een uur, zodat je na elke afspraak een momentje hebt om je benen te strekken, op te laden en een kop thee in te schenken. Zo onderbreek je je beeldschermwerk regelmatig.

Let op je voeding

Juist nu is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Probeer zo regelmatig, gevarieerd en gezond mogelijk te eten. Daarmee houd je je lijf en hersenen gezond. Ook is het verstandig bepaalde producten te vermijden. Pas op met koffie, energiedranken en cola. De cafeïne in deze producten zorgt dat je slechter slaapt en kan voor meer onrust zorgen.

Sluit je werkdag af

Nu werk en privé meer en meer door elkaar heen lopen is het belangrijk je werkdag goed te plannen. Begin en stop je werkdag op vaste tijden en zet je computer dan ook uit. Als het kan, zorg dan dat je werkplek een speciale ruimte is waar je buiten werktijd niet komt. Kun je niet anders dan werken aan je keukentafel? Zorg dan dat je je werkspullen aan het einde van elke werkdag opruimt. Zo kun je in de avond rustig ontspannen en zijn je hersenen niet met werk bezig.

Werkstress in cijfers