Tips voor een geslaagde pakjesavond

Het is bijna vijf december en dat betekent voor veel mensen pakjesavond! Wij van 50+ hebben een aantal leuke tips. Lees bijvoorbeeld over de pepernotenpiramide en wat dacht je van de Sinterklaasapp?

Het is bijna vijf december. Hoewel steeds meer mensen cadeautjes onder de kerstboom leggen, wordt in veel gezinnen nog gewoon pakjesavond gevierd. We hebben een paar makkelijke, leuke tips voor je uitgezocht. Leuk voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen.

Chocoladeletter maken en versieren

Een chocoladeletter mag natuurlijk niet ontbreken bij het Sinterklaasfeest. De winkels liggen er vol mee, maar je kunt ze ook prima zelf maken. Dat is weer eens wat anders dan pepernoten bakken. En als ze klaar zijn, is het versieren van de letters ook nog een gezellige activiteit. Je leest hier hoe je het aan moet pakken. Op de site van Lazylemonade staan nog heel veel andere zelfmaak ideeën. Eiersinterklaasjes, mandarijnpietjes, pannenkoekencadeauzakjes, appelmijters, stafspiesjes. Allemaal simpel te maken en superleuk!

Houd je (klein)kind meer van knutselen? Kijk dan eens of hier iets geschikts tussen zit om samen te maken.

Leuke spelletjes

Pepernotenpiramide valt bij de meeste kinderen in de smaak, omdat je ondertussen lekker mag snoepen. Iedere speler maakt een piramide voor zich op tafel met zes rijen. Je begint met zes pepernoten, dan vijf erboven, tot je bij één eindigt. Het kan trouwens net zo goed met schuimpjes, rozijntjes, snoeptomaatjes of stukjes appel. Gooi nu om de beurt met een dobbelsteen. Bij drie mag je de rij met drie pepernoten opeten. Mocht je later nog een keer drie gooien, dan is die rij leeg en gaat de beurt naar de volgende speler. Wie heeft als eerste alles op?

Je kunt met het snoepgoed ook heel goed boter, kaas en eieren spelen. Daarvoor heb je alleen een paar rietjes of stokje (bijvoorbeeld van de mikado) nodig om vakjes van te maken.

Speurtochtje uitzetten

Het is erg vermakelijk om kinderen hun cadeautjes via een speurtocht bij elkaar te laten zoeken. Dat kan door tekeningen van de verstopplek in te pakken. Het echte cadeautje vinden ze door die plek te zoeken. Je kunt ook een kort fotospeurtochtje uitzetten, waarbij ze van foto naar foto moeten en bij het eindpunt de zak van Sinterklaas vinden. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Sinterklaasapp

Veel kinderen krijgen Sinterklaas niet persoonlijk te spreken. Omdat ze dat eng vinden of omdat hij het gewoon te druk heeft. Maar daar is nu een oplossing voor. Sinterklaas gaat duidelijk met zijn tijd mee. Je kunt je (klein)kinderen via een speciale app met de Sint laten bellen, zijn voicemail afluisteren of hem sms’jes sturen. Ik heb het zelf even uitgeprobeerd en het is best leuk. Het sms-en vind ik wat minder, maar voor de kleintjes is het vast erg leuk als Sinterklaas hen belt. Vooraf voer je gegevens in over het kind en de reden van het telefoontje. Je kunt kiezen uit meerdere opties. De Sint kan bijvoorbeeld bellen om te vertellen dat de schoen gezet mag worden. Of om complimentjes te geven over opruimen, tandenpoetsen of eten. Voer in wanneer je het telefoontje wilt ontvangen (maximaal na een half uur). En op het afgesproken tijdstip zul je de ringtone “Hij komt, hij komt” horen. Natuurlijk is het een van tevoren opgenomen boodschap, maar voor kinderen maakt dat geen verschil. Ze kunnen de Sint ook zelf bellen en zijn voicemail inspreken. Met een verlanglijstje bijvoorbeeld. De app heet Bellen met Sinterklaas en je vindt hem in de Appstore of in Google Play.

Alternatieve pakjesavond

Ook zonder pakjes kun je een hele gezellige Sinterklaasavond hebben. Koop wat hapjes en drankjes en zet een leuke film op. Of doe een spelletje. Hints of Wie ben ik kun je heel goed spelen in het thema Sinterklaas. Succes gegarandeerd.

Heb je pakjesavond al achter de rug? Dan heb je alvast volop ideeën voor volgend jaar en wordt de organisatie dan een makkie!