Tips om oplichting via Marktplaats te voorkomen

Criminelen kiezen steeds vaker voor online oplichting en zijn onder andere actief op Marktplaats. Van welke trucs maken ze gebruik en waar moet je op letten als je iets koopt of verkoopt?

Afgelopen week maakte de media melding van de arrestatie van een 28-jarige man uit Enschede, die verdacht wordt van grootschalige oplichting via Marktplaats. Uit recente cijfers blijkt dat online fraude de laatste tijd met maar liefst dertig procent is toegenomen. We leggen uit van welke tactieken oplichters gebruik maken als het om verkoop via bijvoorbeeld Marktplaats gaat en wat je er tegen kunt doen.

Criminelen breken minder vaak in, maar kruipen in plaats daarvan achter een toetsenbord. De politie spreekt dan ook van een crime change. De pakkans van online oplichting is veel kleiner dan die van een inbraak. En er wordt steeds meer online gekocht, dus er is voldoende gelegenheid. Omdat niet iedereen aangifte doet, liggen de echte cijfers waarschijnlijk nog hoger. Mensen vinden het over het algemeen vooral stom van zichzelf dat ze erin getrapt zijn. Onzin natuurlijk, het is gewoon strafbaar wat de ander doet.

Verkopen

Communiceren buiten Marktplaats om

De man uit Enschede deed alsof hij geïnteresseerd was in caravans en campers. Hij wist het vertrouwen van zijn slachtoffers te winnen, die vervolgens hun identiteitsgegevens en bankrekeningnummer met hem deelden. Zo kreeg hij toegang tot de digitale bankomgeving van de argeloze verkopers. De communicatie verliep buiten de beschermde omgeving van Marktplaats om. Dat is dan ook meteen de eerste tip: onderhoud contact met potentiële kopers via de site of app van Marktplaats en vermeld geen mobiel nummer bij je verkoopadvertenties. Het afgeven van identiteitsbewijzen en foto’s van je bankpas is natuurlijk helemaal uit den boze.

Sms’je van je bank

Er zijn meer manieren waarop je opgelicht kunt worden als je spullen te koop aanbiedt. De koper vraagt om je telefoonnummer, zegt het geld snel over te maken en vervolgens krijg je een sms’je dat zogenaamd van je bank is. Je krijgt het verzoek om een betaling te controleren en als je op de link klikt, kom je op een pagina waar je bankgegevens buitgemaakt worden. De volgende tip is dan ook: vertrouw een sms’je van je bank nooit!

Fraude via betaalverzoek

Een andere vorm van fraude is het aftroggelen van de inloggegevens van je bank via een Tikkie of ander betaalverzoek. De koper vraagt naar je telefoonnummer om je een WhatsAppbericht te kunnen sturen. Hij of zij zegt in het verleden slechte ervaringen met Marktplaats te hebben gehad. Om te bewijzen dat je betrouwbaar bent moet je € 0,01 overmaken via een betaalverzoek. De link die je vervolgens krijg is vals. Het lijkt allemaal echt, maar als je erop klikt word je doorverwezen naar een nep-site. Vul je daar je bankgegevens in, dan krijgt de koper die in handen.

IBAN verifiëren

Dit is een variant op de truc hiervoor. De potentiële koper vertelt ook hier dat hij of zij eerder is opgelicht. Alleen vraagt hij hier niet om € 0,01 cent over te maken, maar om je IBAN-nummer te verifiëren via WhatsApp of een bericht op Marktplaats. Klik je op de link, dan ben je de klos.

Printscreen

Tenslotte is er nog de truc met de printscreen. Die foto van de betaling wordt door de koper aan jou gestuurd, zodat je kunt zien dat het geld overgemaakt is. Of je het niet alvast kunt opsturen, het is immers al betaald? Maar zo’n screenshot is makkelijk na te maken in een programma als Photoshop. Jij stuurt het product in vertrouwen op, maar de betaling ontvang je nooit. Dit voorkom je door het product pas op te sturen als de betaling op jouw rekening staat.

Vals geld

Als je koper de aankoop contant betaalt, is er een risico dat dat met vals geld gebeurt. Vooral als het om grotere bedragen gaat. Je kunt, als je het niet vertrouwt, de bankbiljetten aan een inspectie onderwerpen. Let daarbij op het volgende:

Bankbiljetten voelen stevig aan en knisperen. Bij slappe biljetten is het dus oppassen geblazen. Op ieder biljet staat het rijtje BCE, ECB, EZB, EKT, EKP. Je moet die letters kunnen voelen. Dan is er natuurlijk het watermerk. Houd het biljet tegen het licht om te kijken of er een watermerk met waardecijfer zichtbaar is.

De donkere streep in het midden, de zogenaamde veiligheidsdraad, is ook een kenmerk dat je makkelijk kunt checken. Op deze streep staat in kleine lettertjes de waarde van het biljet te lezen. Verder is er nog het doorzichtcijfer. Aan de voorkant van het biljet linksboven zie je een half cijfer. Aan de achterkant van het biljet rechtsboven zit de andere helft. Houd je het biljet tegen het licht, dan zie je het complete cijfer. Let er vooral op dat de stukjes naadloos op elkaar aansluiten. Dat is bij vervalsingen vaak niet het geval.

Op biljetten van 5, 10 en 20 euro zit een verticale zilverkleurige band. Kantel het biljet en je ziet kleuren oplichten en afwisselend zie je het €-teken en de waarde. Eurobiljetten van 50, 100 en 200 hebben een vierkant hologram, dat bij kantelen afwisselend de waarde en een raam of poort zichtbaar maakt. Hologrammen die vals zijn, zijn vaak doffer of matter dan echte. Een verdikking op het biljet kan erop wijzen dat het hologram erop is geplakt.

Beroving

Het gebeurt zelden (maar toch zo’n vier á vijf keer per maand) dat een verkoper beroofd wordt. Zeker als je een duur object verkoopt, is het verstandig om niet alleen af te spreken met de koper. Een drukke, openbare plek is beter dan bij je thuis.

Kopen

Algemene tips voor als je iets wilt kopen via Marktplaats:

  • Blijf altijd goed nadenken. Iets dat te mooi lijkt om waar te zijn is dat meestal ook. Iedereen kan een keer een mazzeltje hebben, maar als een duur product ineens voor de helft van de prijs wordt aangeboden is dat verdacht.
  • Bekijk de foto’s van het product dat je wilt kopen kritisch. Zijn het zelfgemaakte foto’s of is het beeldmateriaal dat van internet geplukt is? Via deze functie op Google kun je bekijken of een foto authentiek is. Klik op het camera-icoontje en upload de foto. Je krijgt dan de oorsprong van de foto te zien.
  • Als je twijfels hebt over een verkoper, doe dan een achtergrondcheck. Kijk bijvoorbeeld hoe lang hij of zij al actief is op Marktplaats. Verder kun je informatie over de verkoper opzoeken via social media. Ook kun je deze website van de politie gebruiken om te kijken of een mailadres of bankrekeningnummer eerder gerapporteerd is als frauduleus.
  • Maak gebruik van de diensten binnen het platform van Marktplaats. Je kunt zo bijvoorbeeld makkelijk een betaalverzoek sturen. Ook is er een functie waarmee je gelijk kunt oversteken. De verkoper krijgt zijn geld pas als jij je pakketje in huis hebt.
  • Stuurt iemand je een link op om een betaling te doen via internetbankieren, let dan goed of je niet terecht komt op een nepsite. Bij twijfel kun je via deze websitecontroleren of een link veilig is.

 

Gaat het toch mis en krijg je te maken met Marktplaats-oplichting? Doe dan onmiddellijk aangifte bij de politie!