Te veel zonne-energie tussen 12.00 en 15.00: ligt de oplossing juist bij degenen zonder zonnepanelen?

De zon schijnt het felst tussen 12.00 en 15.00 uur, dat is algemeen bekend. Dus als je thuis zonnepanelen hebt, zou je op dit moment van de dag het beste een wasje kunnen draaien of de vaatwasser aanzetten, toch? Helaas werkt het in de praktijk niet zo simpel. En wat als je juist geen zonnepanelen hebt? Dan kan het interessant zijn om overdag stroom af te nemen.

Meer zonnepanelen: overbelast stroomnet?

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar. Na verloop van tijd leveren ze echter steeds minder op. De eerste generatie zonnepanelen in Nederland moet langzaam plaatsmaken voor een nieuwe generatie. De allereerste installatie in Nederland, op het dak van Ed en Caty Sjoerdsma uit Castricum, is nu zelfs een museumstuk, vertelt Ed Sjoerdsma aan MAX Vandaag, 34 jaar na de introductie op zijn dak. Hoewel de aantrekkelijke salderingsregeling geleidelijk verdwijnt, worden zonnepanelen steeds gebruikelijker in ons straatbeeld.

Maar het grote aantal zonnepanelen in Nederland brengt praktische problemen met zich mee. De vraag is hoelang ons overbelaste stroomnet het nog volhoudt. Door deze overbelasting kunnen zonnepanelenbezitters tijdelijk geen overtollige stroom terugleveren en lopen ze geld mis. Dit gebeurt vooral tijdens de piekmomenten, midden op de dag, wanneer de zon volop schijnt. Duurzaamheidsspecialist Thijs ten Brinck verwacht dat dit soort problemen de komende jaren blijven voorkomen. “De eenvoudigste oplossing is om het netwerk uit te breiden. Maar dat is niet overal op korte termijn mogelijk. Daarom moeten we slimme keuzes maken op het gebied van ons stroomgebruik”, aldus Ten Brinck.

Overdag een wasje draaien: handig als je geen zonnepanelen hebt?

Een andere reden waarom het gebruik van zonne-energie overdag iets minder aantrekkelijk kan zijn, is het beperkte rendement. Bij zomerse hitte wekken zonnepanelen relatief weinig energie op. De ideale temperatuur voor zonnepanelen is 25 graden. Maar als het buiten al 25 graden Celsius of warmer is, kunnen de panelen al snel dubbel zo warm worden. Hoe verder de zonnepanelen van die ideale temperatuur af zitten, hoe lager het rendement. Het lijkt logisch dat zonnepanelen het best functioneren op hete zomerdagen, midden op de dag. Hoewel de opbrengst dan nog steeds hoog is, gaat er ook veel energie verloren. In de lente is het rendement hoger, omdat er dan meer wind is dan in de zomer, waardoor de panelen minder snel opwarmen.

Tussen 12.00 en 15.00 uur de wasmachine aanzetten of toch kiezen voor een ander moment? Dit is een relevante vraag voor zonnepanelenbezitters, maar ook voor degenen zonder zonnepanelen. Volgens netbeheerder Stedin kunnen mensen zonder zonnepanelen juist bijdragen aan een oplossing voor het probleem van overbelasting van het stroomnet. Overdag komt er veel zonne-energie vrij, waar je ook van kunt profiteren als je zelf geen zonnepanelen hebt. “Te veel stroom belast het elektriciteitsnet. Daarom kunnen we deze zonne-energie het beste direct gebruiken wanneer deze wordt opgewekt”, aldus Stedin.

Wasweerbericht

Netbeheerder Stedin, actief in de provincies Zeeland, Utrecht en delen van Friesland, Noord- en Zuid-Holland, heeft het was-weerbericht gelanceerd. Hiermee kun je zien hoe zonnig het is en hoeveel zonne-energie er dus beschikbaar is. Maar zelfs als je geen zonnepanelen hebt, kan het aantrekkelijk zijn om de wasmachine juist aan te zetten als de zon schijnt. “Als we met elkaar meer energie gebruiken in het ritme van de natuur, benutten we het netwerk beter en is de beschikbaarheid van energie beter in balans”, roept Stedin op. “Zet daarom je wasmachine aan als de zon schijnt. Dan was je op 100% zonne-energie en ben je dus nog schoner!”