Te veel medicijnen mee naar huis, het kost onnodig veel geld

Teveel pillen mee naar huis krijgen en flink wat tabletten overhouden. Heb jij wel eens te veel medicijnen meegekregen?

Onze zorgkosten rijzen de pan uit. Daarop besparen lijkt ondoenlijk en toch kan het. Maar liefst veertig miljoen kan er worden overgehouden als we zorgvuldiger omgaan met het medicijngebruik. We gooien er kilo’s van weg en daarmee flink wat geld over de balk.

Veertig procent van de hoeveelheid medicijnen die we jaarlijks weggooien kan worden voorkomen, vertelt onderzoeker Charlotte Bekker van het UMC Utrecht aan dagblad Trouw. Er werd onderzoek gedaan bij 41 apotheken en daaruit blijkt dat mensen enorm veel medicijnen terugbrengen. Een groot deel ervan had nooit uitgegeven hoeven worden.

Duizend euro per patiënt

Volgens Bekker moet er bewuster worden omgegaan met de uitgave van de medicijnen. Er wordt teveel voorgeschreven. Soms nemen mensen het niet vanwege bijwerking, krijgen ze een te grote hoeveelheid mee of schrijven artsen veel meer voor dan nodig is. In een voorbeeld blijken zeventig patiënten de helft aan medicijnen over te hebben die ze eerder kregen voor reuma of kanker. Dat kwam neer op een waarde van meer dan duizend euro per patiënt. Weggegooid geld.

Premies omlaag brengen

Vooral bij dure medicatie blijken, na testen, gesealde doosjes prima opnieuw uitgegeven te kunnen worden. En kleinere hoeveelheden meegeven is sowieso een betere en besparende optie. Het bedrag wat er mee wordt bespaard kan volgens Bekker ingezet worden om de premies van de zorgverzekering omlaag te brengen.

Bron: Trouw