Iedereen is het er wel over eens dat sporten gezond is, en heel veel mensen doen ook aan sport. Dat betekent echter niet dat we het allemaal ook echt leuk vinden! Onze 50+ schrijfster Annelies lucht haar hart.
De groep die wel van sporten houdt, haalt zijn voldoening uit het beoefenen van de sport en in het verlengde daarvan uit het resultaat. De groep die niet van sporten houdt, en daar hoor ik zelf bij, wil eigenlijk alléén het resultaat en zou het liefst het sporten zelf overslaan.
Wij, de semi-sporters, trappen er steeds weer in
Zou het daardoor komen dat er een oneindige stroom van sportrages en – hypes is, sinds tientallen jaren? De evergreens zullen nooit verdwijnen: atletiek, balsporten, zwemmen, vechtsporten. Sporten voor echte sporters. De rages zijn voor semi-sporters. Mensen die ten diepste niet gemotiveerd zijn en iedere keer weer denken: ik zou meer moeten bewegen, ik wil slanker worden, ik zou iets aan sport moeten doen. Het is net als met diëten. Ook daarin een eindeloze opeenvolging van hypes. En wij, de semi-sporters, trappen er steeds weer in. Omdat het deze keer misschien wel eens zou kunnen helpen.
Stel je voor dat dit nou ècht het middel is om binnen no-time slank en strak en gezond te worden, dat is toch te mooi om waar te zijn? Inderdaad. Dat is te mooi om waar te zijn. Dus houden we onszelf steeds voor de gek, als we blij beginnen met Zumba, Nordic Walking, Floatfit, Tricking of ViPR. Houden we het vol? Nee. Zijn het blijvertjes, die sporten? Nee.
Na een poosje liggen de Nordic Walking stokken op zolder
Door Youtube en andere social media is zo’n nieuwe sport binnen de kortste keren een rage, maar in de praktijk ook net zo snel weer in de vergetelheid, want eigenlijk hebben we een hekel aan sporten. Welke sport dan ook. Dus na een poosje liggen de Nordic Walking stokken, de drijfmatjes en de ViPR buizen ongebruikt op zolder of staan ze op Marktplaats. Samen met alle fantastische fitnessaparatuur van de teleshoppingkanalen, die ons eveneens gouden bergen beloven. Het is iets psychologisch. We willen graag geloven dat we sporten leuk gaan vinden als we maar dat ene superapparaat hebben, of met een groepje gelijkgestemden op een reuzenbal balanceren, of in de huiskamer een parcours op de Wii afleggen. En we willen vooral geloven dat we snel, en liefst met zo weinig mogelijk inspanning, een fantastisch resultaat behalen. We houden onszelf voor de gek! Want zo werkt het natuurlijk niet. Maar zolang we dat zelf niet erkennen houden we de rages in stand. En we zien door de bomen het bos niet meer.
Burpees, het klinkt alsof je ze spaart bij de supermarkt
Burpees, het klinkt als iets wat je ze spaart bij de supermarkt. ‘Bij iedere € 10 aan boodschappen een gratis Burpee, spaar ze alle acht!’, maar het is een ‘totale fitnessoefening met squats, planking en push-ups’ . Maken we nu rages door eerdere rages te combineren?
Tabata. Nee, geen Italiaans afbakbrood maar een workout om vet te verbranden.
Bokwa. Alsof je iets teveel uit die vierkante fles gehad hebt… Maar het is iets met cijfers en letters in gedachten op de vloer tekenen en deze vervolgens vormen met je lichaam.
Piloxing. Een combi tussen Pilates (rage!), boksen en dansen.
En het volgt elkaar in zo’n hoog tempo op dat we niet eens meer alle rages bij kunnen en willen houden, want diep in ons hart weten we het best. Als we echt willen dat we gezonder worden zullen we gewoon meer moeten bewegen en consequent ons best daarvoor doen. Zonder hypes.
Vind ik het leuk? Mwah
Ik spreek uit ervaring. Omdat ik op doktersadvies nou echt iets moest veranderen aan mijn belabberde conditie ging ik met lood in mijn schoenen naar de sportschool. En inmiddels ga ik nu al bijna een jaar twee keer per week. Ik loop op de loopband, ik fiets op de hometrainer, ik roei op de roeibank en af en toe doe ik wat spiertraining. Erg ouderwets, maar het werkt. Vind ik het leuk? Mwah. Merk ik verschil? Zeker, mijn conditie is sterk verbeterd. Heb ik een slank en strak lichaam? Nee, maar dat beloofde de sportschoolhoudster mij ook niet. Dit gaat om beproefde middelen, met een gegarandeerd resultaat. Zonder dat de lat te hoog gelegd wordt. Echte sport. Leuker kunnen we het niet maken, tenminste niet voor de semi-sporters. Maar het werkt. Laten we dat voor ogen houden.