Steeds populairder: cani-run, hardlopen met je hond

Naast de populariteit van hardloopgroepen is nu ook het lopen samen met je hond in opkomst: cani-run. Onze redacteur Bea Weijers nam een kijkje in Groningen.

Sportcoach Adriana Vergoor geeft wekelijks trainingen in cani-Run, een groeiende sport waarbij het plezier van de honden voorop staat. Op dinsdag en woensdagavond is ze te vinden in het Groningse sport en natuurgebied Kardinge waar zij trainingen geeft aan hondenliefhebbers die samen met hun hond hardlopend kilometers door de natuur maken. Zij vertelt enthousiast, met rode wangen en glanzende ogen: “Het is een prachtige belevenis, zo samen met je hond. Hij wil graag erop uit, samen met jou plezier hebben, voor je werken, iets nieuws doen en leren. Zelf heb ik daardoor ook aan de opbouw van mijn eigen conditie gewerkt, een leuke bijkomstigheid!”

“Ik bemoedig de hond, stel hem gerust, ik vertrouw op hem en hij vertrouwd op mij. De hond wil leren, en krijgt al best snel in de gaten wat de bedoeling is, zéker als je consequent samen werkt en dezelfde commando’s gebruikt. Uiteraard laat je hem, net als jijzelf, niet vlak voor de inspanning eten, daar krijgt hij last van, water drinken mag altijd! Trouwens ook onderweg: geef je hond de tijd en gelegenheid om te drinken, plassen of meer, snuffelen en zelfs te spelen. Ik beloon hem met lekkers, knuffels en mijn stem: Goed zo! Goed gedaan!”

Conditie

Oorspronkelijk komt cani-run of cani-traillopen uit Canada en deze sport wordt al jaren enthousiast beoefend in Frankrijk en België en de laatste jaren ook in Nederland. Voorop staat het plezier van de hond, diens welzijn en gezondheid. Door juist samen in de natuur op avontuur te gaan bouwen mens en hond niet alleen aan hun conditie maar vooral ook aan hun onderlinge band.

Er is een aantal voorwaarden, tips en regels. Zo moet de hond minimaal zeven tot twaalf maanden oud zijn en door de dierenarts geschikt bevonden. De hond moet er plezier in hebben en houden, honden met een platte snuit vinden het langere rennen veelal minder leuk omdat zij snel ademhalingsproblemen zullen ondervinden. Tijdens het voorbereidend samen wandelen kan de hond al wennen aan de aan te leren commando’s: slow, go!, stop, links en rechts. Als je met je hond gaat cani-runnen is het belangrijk, zeker bij warm weer, dat je water bij je hebt en iets lekkers als beloning (en een poepzakje!). De speciale lijn bestaat grotendeels uit dik elastiek zodat de hond de vrijheid en beweeglijkheid kan benutten, bij obstakels, verkeer, andere honden wordt de vaste lijn gepakt en de hond dichtbij gehouden.

Meer info (Groningen en Friesland): canicrossgroningen.nl

Tekst: Bea Weijers