Sinds juli 2017 is er een speekseltest en dat heeft al tot behoorlijk veel aanhoudingen geleid. Veel mensen blijken onder invloed van drugs gewoon achter het stuur te zitten.
Sinds die speekseltest is ingevoerd heeft de politie 1250 automobilisten betrapt met drugs op achter het stuur. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM). In bijna de helft van alle zaken hadden de bestuurders meerdere soorten drugs gebruikt.
Kans op ongeluk flink hoger
Samen met de speekseltest werd ook voor elke stof een maximale in het bloed toegestane hoeveelheid ingesteld. De kans op een ongeluk neemt flink toe als iemand meerdere soorten verdovende middelen heeft gebruikt, zegt een verkeersofficier van het OM in het AD.
Daarom worden er hogere straffen door de rechter uitgedeeld. Wie wiet heeft gerookt en in de auto stapt, krijgt een boete van 850 euro. Heb je meerdere soorten drugs gebruikt of drugs in combinatie met drank dan krijg je een taakstraf opgelegd. De politie mag niet direct het rijbewijs invorderen. Eerst moet er melding gemaakt worden bij het CBR en die mag het rijbewijs wel innemen.
Tussen de achttien en dertig jaar
Zo’n zestig procent van iedereen die wordt gepakt is tussen de achttien en dertig jaar oud. De meeste mensen die zijn aangehouden waren onder invloed van cannabis (wiet), gevolgd door amfetamine en cocaïne. In sommige gevallen hadden de automobilisten ook alcohol gedronken.
OM en politie maken zich zorgen
Tot op heden zijn er ongeveer 250 zaken voor de rechter gekomen. Anderen wachten nog op een zitting. Volgens het AD zijn veel mensen verbaasd dat de drugs de ochtend na een feestje nog in hun bloed zaten. Het OM en de politie vinden het zorgwekkend dat zoveel mensen onder invloed van drugs achter het stuur gaan zitten en zijn blij met de speekseltest. De testmomenten worden waarschijnlijk het komende jaar verdubbeld.
Bron: OM en AD