De spaartegoeden van Nederlandse huishoudens zijn deze zomer opgelopen tot een recordhoogte. Inmiddels staat er meer dan €350 miljard op de spaarrekeningen en dat ondanks bijna 0% rente!
Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Eind juni stond de teller zelfs op het astronomische hoge bedrag van 353,7 miljard euro. Zoveel spaargeld is nog nooit gestald bij Nederlandse banken. In juli zorgden vakantiekosten nauwelijks voor een dip. Opvallend.
Nederlanders willen graag geld beschikbaar hebben
Marten van Garderen, senior econoom bij ING legt in de Telegraaf uit dat wij Nederlanders het nou eenmaal belangrijk vinden om geld beschikbaar te hebben. „Voor een groot deel van de mensen geldt dat de liquiditeit belangrijker is dan rendement maken. En dan is de spaarrekening toch nog altijd het aantrekkelijkste alternatief. Want iets meer dan nul is nog altijd beter dan nul.”
Historisch lage rentes, toch blijven we sparen
Het is niet veel meer dan die nul, want banken blijven laagterecords breken. Rabobank, ING en ABN Amro verlaagden afgelopen zomer de tarieven naar 0,03 procent. Historisch laag. Wat dat betreft is het een stuk minder aantrekkelijker geworden om te sparen. Maar we blijven met zijn allen geld oppotten. Niet iedereen heeft namelijk zin in beleggen. Wie toch een buffer wil hebben, kiest er voor om te sparen.
Hypotheek aflossen en belastingvrij schenken
Toch zijn we wel minder belust op volgens Van Garderen. Dat baseert hij op de netto inleg, het geld dat je bijschrijft op de spaarrekening min het geld dat je eraf haalt. Het afgelopen jaar was dat een bedrag van 2,9 miljard euro. Echter voor de crisis werd er per jaar drie keer zoveel ingelegd. Het komt door aflossen op de hypotheek en het feit dat de overheid het fiscaal aantrekkelijker heeft gemaakt om geld te schenken volgens van Garderen. „Je ziet dat de netto inleg sinds 2013 terugloopt, dat was ook het jaar dat de overheid het mogelijk maakte om tot een ton belastingvrij te schenken. Het lijkt erop dat die twee dingen met elkaar te maken hebben.”
Bron: Telegraaf, Nederlandsche Bank