Snelle stoelyogaoefeningen voor tussendoor

Breng je veel van je tijd zittend door? Dan heb je misschien last van schouder-, nek- of rugklachten. We hebben een aantal oefeningen voor je verzameld, die je snel tussendoor kunt doen, gewoon op je stoel!

Yoga heeft nog een beetje een zweverig imago, maar de populariteit van deze manier van bewegen neemt steeds meer toe. Veel mensen hebben baat bij mediteren, ademhalingsoefeningen en yogahoudingen. Wie geen zin heeft om wekelijks naar yogales te gaan of thuis een matje uit te rollen, zou stoelyoga kunnen overwegen. Ook voor ouderen en mensen met een fysieke beperking is deze vorm van yoga heel laagdrempelig. En je houdt je spieren en gewrichten er soepel mee.

Breng je veel van je tijd zittend door? Bijvoorbeeld omdat je een kantoorbaan hebt, veel in de auto rijdt of om een andere reden weinig kunt bewegen? Dan heb je misschien last van schouder-, nek- of rugklachten. Het soepel houden van spieren en gewrichten om ze daarmee in conditie te houden is erg belangrijk. Bij stoelyoga is je (bureau)stoel de mat. Het is een zachte manier van yoga, maar het kan zeker een positieve invloed hebben op je lichaam.

Snelle oefeningen

We verzamelden een aantal oefeningen voor je, die je snel even tussendoor kunt doen. Gewoon thuis of op kantoor en zonder dat je je hoeft om te kleden. Ze zijn bedoeld om spanning in schouders, nek en rug los te laten en werken goed bij klachten als stress, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn.

Let voordat je begint even heel bewust op je ademhaling en probeer de oefeningen met aandacht uit te voeren.

  • Ga goed in je stoel zitten met je rug recht tegen de leuning en met beide benen op de grond. Adem rustig in en uit. Als je er klaar voor bent, dan hef je rustig je hoofd omhoog. Je kin komt omhoog. Adem hier een paar keer door. Laat je hoofd vervolgens weer rustig zakken. Je kin komt op je borst. Adem hier een paar keer door. Herhaal dit drie keer. Deze oefening maakt je halswervelkolom los, waardoor je daar weer meer ruimte krijgt en je de spanning in je nek voelt afnemen.
  • Draai je schouders langzaam naar voren en naar achteren. Herhaal dit zo vaak als je wilt. Tijdens deze oefening wordt de hele schoudergordel en borstpartij losgemaakt, wat zorgt voor een rechtere houding.
  • Zet beide voeten op de grond. Adem diep in en hef je armen naar het plafond. Adem uit en laat de armen weer zakken. Herhaal deze oefening vijf keer.
  • Adem in en uit. Op een uitademhaling breng je je rechteroor naar je rechterschouder. Richt je met je aandacht en ademhaling op de linkerzijde van je nek en voel de rek. Blijf rustig doorademen. Houd dit drie ademhalingen vast en kom dan weer terug naar het midden. Wissel dan van kant en breng je aandacht en ademhaling dan naar de rechterzijde van je nek. Houd dit ook weer vast, terwijl je de rek voelt.
  • Zet beide voeten op de grond. Breng de rechterenkel naar de linkerdij een laat die daar op rusten. Houdt deze positie vijf ademhalingen vol. Herhaal met de andere enkel.
  • Ga zijwaarts op de stoel zitten met je gezicht naar links. Draai het bovenlichaam naar links, terwijl je je goed vasthoudt aan de achterkant van de stoel. Houdt deze positie vijf ademhalingen vol. Herhaal de oefening naar rechts.
  • Strengel je vingers ineen achter je rug. Breng je schouders naar achteren en omlaag, je borst naar voren en buig naar achteren. Neem je hoofd mee naar achteren. Houd dit vijf ademhalingen vol en kom dan langzaam en voorzichtig uit de houding. Met deze oefening houd je je wervelkolom soepel en gezond.

Blijf na afloop nog een paar minuten zitten met de ogen dicht en de handen op schoot.

Meer lezen? Eerder schreef ik dit artikel over Granny Yoga in het verpleeghuis.

 

Bron: Gezondheidsnet