‘Slechts’ 1 auto-inbraak per dag in Drenthe

Landelijk vond er iedere tien minuten afgelopen jaar een auto-inbraak plaats.

Iedere tien minuten vond er afgelopen jaar een auto-inbraak plaats. In totaal registreerde de politie in 2018 bijna 55 duizend auto-inbraken.

In de provincie Drenthe gaat het om ‘slechts’ 1 auto-inbraak per dag, het laagste gemiddelde van Nederland. Dit blijkt uit een analyse van Independer, op basis van de laatste auto-inbraak cijfers van de Politie.

Meeste auto-inbraken in Hoogeveen

Afgelopen jaar vonden er in totaal 371 auto-inbraken plaats in Drenthe. Net iets minder dan in Friesland (431) en Zeeland (439). Ter vergelijking: in Hoogeveen vonden de meeste auto-inbraken (77) plaats, dit is nog geen kwart van het aantal auto-inbraken in Stad Groningen (396) en nog geen procent van het aantal auto-inbraken in Amsterdam (7576).

Over de gehele provincie gezien was er een daling van 16%. In 7 van de 12 Drentse gemeenten was er echter sprake van een stijging. Qua autodiefstal was er voor de provincie sprake van een daling van 17%, waar de landelijke daling 8% bedroeg.

Meest gestolen spullen

Uit contacten die Independer met klanten heeft blijkt dat auto-inbrekers duidelijke voorkeuren hebben. De zaken die het vaakst uit auto’s worden gestolen zijn ingebouwde navigatiesystemen, autoradio’s, spullen uit het dashboardkastje en overige auto-onderdelen zoals airbags, velgen en koplampen.

Flinke verschillen in dekkingsvoorwaarden inboedelverzekering

Independer signaleert verder dat weinig mensen zich realiseren dat bij diefstal van losse spullen uit de auto, de autoverzekering hiervoor geen dekking biedt. Als een dure zonnebril of een smartphone uit de auto wordt gestolen, kan men deze mogelijk claimen via de inboedelverzekering.

Dekkingsvoorwaarden verschillen echter flink per verzekeraar. Zo biedt de ene inboedelverzekering een maximum dekking van 1.000 euro voor spullen die uit de auto worden gestolen, terwijl de andere maximaal 250 euro dekt. Bovendien zijn er inboedelverzekeringen die helemaal geen dekking bieden bij auto-inbraak. Ook zitten er verschillen in wát er gedekt wordt. De volledige onderzoeksanalyse, inclusief regionale verschillen, is terug te vinden op de website van Independer.