Scheveningen: Een Koninklijke Oranje-hotspot

Scheveningen, gelegen in de buurt van het koninklijke Den Haag, is al eeuwenlang een Oranje-hotspot. De band tussen Scheveningen en het koningshuis gaat terug tot 1601, toen stadhouder prins Maurits een spectaculaire tocht maakte met zijn zeilwagen. Met een snelheid van 50 kilometer per uur reed de Prins van Oranje van Scheveningen naar Petten in slechts 2 uur. Deze indrukwekkende rit, waarbij ook zijn broertje Frederik Hendrik, Hugo de Groot, de broer van de Deense koning en enkele ambassadeurs aanwezig waren, was bedoeld om indruk te maken.

Bijna 200 jaar later probeerde prins Willem V het rijdende zeilschip opnieuw uit. Na een groot bal aan het Binnenhof besloten Willem V en Wilhelmina van Pruisen om ’s nachts naar het strand te gaan. Ze haalden de oude zeilwagen van prins Maurits uit de opslag, maar deze bleek in slechte staat te zijn en na wat pogingen gaven ze het op.

Niet lang daarna keerden Willem V en Wilhelmina terug naar het strand, maar dit keer om Nederland te verlaten onder grote politieke druk. Op een koude dag in januari 1795 verliet het prinselijk paar de Republiek op visserspinken volgeladen met kostbaarheden, op weg naar het veilige Engeland. Willem V zou zijn land nooit meer terugzien, maar Wilhelmina van Pruisen had het geluk om te zien dat hun oudste zoon, de latere koning Willem I, over zee terugkeerde naar zijn toekomstige Koninkrijk der Nederlanden. Hij landde op Scheveningen, en deze plek wordt nog steeds gemarkeerd door een gedenknaald in de duinen.

Scheveningen staat bekend als de koningin der badplaatsen, en zelfs echte koninginnen hadden hier hun eigen ‘paleisje’. Koningin Wilhelmina hield van wandelen en schilderen, en besloot al snel om een landhuis te bouwen in de duinen van Scheveningen, genaamd De Ruygenhoek. Het huis werd in slechts 3 maanden gebouwd en in de zomer van 1917 overgedragen aan een blije Wilhelmina, die de honderd werklieden trakteerde op levensmiddelen en sigaren. Na haar dood werd De Ruygenhoek gebruikt voor lunches, jachtpartijen en als vakantiewoning voor het dienstpersoneel. Bij haar aftreden besloot koningin Juliana het landhuis over te dragen aan de gemeente Den Haag. Helaas werd de restauratieplannen abrupt stopgezet in april 1983, toen een brand het oude landhuis verwoestte.

Scheveningen blijft een geliefde plek voor het koninklijk huis, en de jaarlijkse zomerfotosessie van de Oranjes is altijd een hoogtepunt. Bij strandtent La Cantina aan het Scheveningse Zuiderstrand poseerde koning Willem-Alexander met zijn gezin voor de fotografen. Het strand lijkt de Oranjes goed te bevallen, en het is dan ook geen verrassing dat ze zich hier op hun gemak voelen. En voor wie het nog niet wist, niet ver van La Cantina ligt de trendy Oase BeachClub, waar prinses Amalia enkele zomers geleden cocktails maakte onder de schuilnaam ‘Claire’.

Scheveningen blijft een unieke en historische plek waar het koninklijk huis graag vertoeft. Met zijn rijke geschiedenis en koninklijke connecties is het geen wonder dat Scheveningen een Oranje-hotspot is en blijft.