Scheelt in de portemonnee: geen tampons meer nodig

De btw-tarieven op menstruatieproducten worden regelmatig bekritiseerd. Je kunt er maar beter helemaal vanaf zijn.

Wie de vijftig is gepasseerd weet als geen ander dat die maandelijkse uitgaven aan tampons en maandverband op een gegeven moment voorbij zijn. En dat scheelt een boel geld. 

Kwalitatief goeie menstruatieproducten zijn best prijzig. En iedere maand moet er worden aangevuld. In Australië is daar door de minster van Vrouwenzaken Kelly O-Dwyer nu een stokje voor gestoken door de belasting op deze producten te schrappen. 

Condooms

Vrouwenorganisaties streden er al jaren voor, voor de afschaffing van de Australische 10 procent tampontaks. Het was immers oneerlijk dat producten als maandverband en tampons onder de niet-essentiële luxeproducten werden gerekend. Terwijl condooms en scheermesjes daar allang vrij van waren. 

Inlegkruisjes

In Nederland wordt er 6 procent btw geheven op tampons. Het product valt onder verbandmiddelen met geneeskundige doeleinden. In België ging het tot voor kort om 21 procent btw. Daar werd in 2005 al gepleit voor het lagere tarief voor tampons, maandverband en inlegkruisjes, wat vrouwen twintig miljoen euro zou schelen. Dit jaar is het tarief verlaagd.

Brexit

In Groot-Brittannië werd het tarief in 2000 van 17,7 procent verlaagd naar 5,5 procent. En streden velen door om de tax helemaal af te schaffen, maar dat bleek eerder in Europees verband niet mogelijk. Vanaf 2016 mogen de lidstaten het zelf weten en de Brexit biedt ook nieuwe mogelijkheden.