SarahMagazine: Twopack, wat is dat nou weer?

Joepie: een kleinere maat broek! Nou, dat is helemaal niet joepie... en Sarah legt uit waarom.

Sarah is in de overgang. Met gezonde voeding, gerichte sport én humor pakt zij haar overgangsklachten aan. Altijd eerlijk, vaak kwetsbaar, soms hilarisch. Op 50plusinnederland.nl  deelt zij haar verhaal vanaf het begin.

Ik heb een twopack. Anderhalf jaar lang heb ik mezelf wekelijks – nou, zo goed als wekelijks – de sportschool in gesleurd voor een rondje krachttraining met mijn personal trainer. Ik voelde me al na een paar maanden een stuk sterker, en er kwam ook best hier en daar wat vorm in het verwaarloosde lijf, maar dat was het dan ook.

Buikspieren

Totdat ik ze een paar weken terug ontdekte. Buikspieren. Links en rechts van mijn navel, zeg maar net boven dat hardnekkige middenkwabje, lopen opeens twee stoere spieren zichtbaar schuin omhoog naar mijn ribben.

Krachttraining

Het gaat veel te ver om het killer abs te noemen, en de bijpassende blokjes zijn ook nog nergens te bekennen, maar who cares, ik ben me toch een partij trots. En supergemotiveerd om door te gaan met krachttraining. Want het kan dus echt: spieren opbouwen wanneer je de 40 al een tijdje gepasseerd bent.

Kilootje erbij?

Krachttraining is heel belangrijk als je op onze leeftijd een beetje in vorm wilt blijven. Vrouwen die niet sporten verliezen immers vanaf hun 40e zo’n 1 procent van hun spiermassa per jaar en de combinatie met de overgang is meedogenloos. Tijdens de overgang staat je stofwisseling op een lager pitje. En wanneer je minder spieren hebt, verbrand je nog minder calorieën, en dat betekent dus dat je of minder moet gaan eten, of genoegen moet nemen met een paar kilootjes meer rond je middel.

Resultaat

Bij mij gingen bij dat vooruitzicht alle alarmbellen af en gelukkig heeft dat geploeter in de sportschool eindelijk een beetje resultaat. Ik heb zelfs een broek gekocht een maat kleiner dan normaal! En dat had ik nou net niet moeten doen.

Lekker

Want ja, de broek past, maar daar is ook alles mee gezegd. Ik heb hem op dit moment aan, en zit-ie lekker? Nee, hij zit eerlijk gezegd helemaal niet lekker. Maar joh, wat maakt dat nou uit, als je voor het eerst in meer dan vijf jaar weer eens een broek in een maat kleiner past?

Megamuffintop

Nou, dat maakt dus alles uit. Want nu ben ik weer terug bij af. In plaats van dat ik geniet van het feit dat mijn eigen vertrouwde spijkerbroek losser zit – terwijl ik in de overgang ben nota bene! – en ik fluitend de riem een gaatje verder aan kan halen, loop ik nu wéér in een broek die zo strak zit dat ik er eigenlijk alleen in kan staan, en waarop alleen een lang vest leuk staat, omdat ik hierin wel een megamuffintop heb. Zo jammer van mij.

Weegschaal

Het getal op de weegschaal heb ik al aardig los kunnen laten. Ik raak zelfs niet meer in paniek wanneer ik een dag na de pittige krachttraining op de weegschaal stap en zie dat ik anderhalve kilo zwaarder ben. Dat is vocht, weet ik inmiddels, om de zwaar belaste spieren te laten herstellen. En dat is twee dagen later weer weg.

Humeur

Maar om mijn humeur – positief of negatief – niet meer te laten bepalen door de maat van de broek, dat is nog wel degelijk een puntje op de to-do-list.

Meer lezen? Kijk voor zinvolle en eerlijke (achtergrond)informatie over de overgang op www.sarahmagazine.nl, de overgang van A tot Z.