Rode vlekken op de benen tijdens het wandelen? Dit zijn de mogelijke oorzaken

Wanneer je bij warm weer langere stukken wandelt, kun je soms last krijgen van rode en jeukende vlekken op je benen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals hitte-uitslag of asfaltbenen. In dit artikel zetten we de mogelijke oorzaken op een rij en geven we advies over hoe je dit kunt voorkomen of behandelen.

Hitte-uitslag

Wandelen kan intensief zijn, vooral wanneer de temperatuur buiten stijgt. Het lichaam kan het dan moeilijker hebben om de lichaamstemperatuur te reguleren. Een van de gevolgen hiervan is dat de zweetkanaaltjes op de benen verstopt kunnen raken, wat resulteert in rode en jeukende uitslag. In dit geval adviseert het Rode Kruis om de schaduw op te zoeken, rust te nemen en de benen te koelen met water. Als je je zorgen maakt of als de klachten verergeren, neem dan contact op met je huisarts. Hitte-uitslag kan ook worden veroorzaakt door wrijving, bijvoorbeeld door strakke en niet-ademende kleding. Het dragen van luchtige en goed ademende kleding, zoals katoen, kan dit voorkomen.

Asfaltbrand / Asfaltbenen

Wanneer de buitentemperatuur stijgt, kan dit ook invloed hebben op de ondergrond waarop je wandelt, zoals asfalt. Op hete dagen kan asfalt extreem heet worden, waardoor de huid van de onderbenen kan verbranden. Dit uit zich in rode vlekken, ook wel asfaltbrand of asfaltbenen genoemd. In tegenstelling tot zonnebrand wordt deze verbranding niet veroorzaakt door uv-straling, maar door stralingswarmte. Zonnebrandmiddelen werken hier dan ook niet tegen. Het dragen van kleding die de benen bedekt, zoals een lange en luchtige broek, kan de huid beschermen tegen de hitte. Lees ook: Vaak blaren na het wandelen? Schapenwol kan dit voorkomen.

Golfersbenen / wandelbenen

Oudere wandelaars kunnen last krijgen van irritatie van de kleine bloedvaten in de benen, wat ook wel golfersbenen of golfers vasculitis wordt genoemd. Deze rode vlekken ontstaan door druk op de onderbenen, waardoor de doorlaatbaarheid van de bloedvaten toeneemt. Vaak ontstaan de vlekken net boven de rand van de sokken, omdat de sokken tegendruk op de huid uitoefenen. Het dragen van hoge compressiekousen kan deze rode vlekken voorkomen. Als de vlekken eenmaal zijn ontstaan, duurt het meestal ongeveer 3 dagen tot een week voordat ze weer verdwijnen.

Rode vlekken door allergie

Rode vlekken op de benen kunnen ook worden veroorzaakt door een allergie, zoals een zonneallergie, een allergie voor verzorgingsproducten of bepaalde soorten textiel, zoals sokken. Als je vermoedt dat de uitslag wordt veroorzaakt door je sokken, probeer dan sokken van een andere textielsoort uit, zoals katoen in plaats van wol, of vice versa. Was de sokken altijd voordat je ze voor het eerst draagt en kies een wasmiddel dat geschikt is voor jouw huid. Lees ook: Gezwollen handen en dikke vingers tijdens het wandelen voorkomen.

Maatregelen tegen rode vlekken op de benen

Naast de adviezen van het Rode Kruis om de schaduw op te zoeken, rust te nemen en de benen te koelen met water, zijn er nog meer maatregelen die je kunt nemen om rode vlekken te voorkomen of te verzachten. Hieronder zetten we ze op een rij:

– Ga niet plotseling bij warm weer lange stukken wandelen, maar bouw het wandelen geleidelijk op, zodat je lichaam eraan kan wennen.
– Kies op hete dagen niet voor geasfalteerde paden, maar zoek bijvoorbeeld het bos op.
– Vermijd het wandelen tijdens de heetste uren van de dag en kies voor een vroege ochtendwandeling of een wandeling later op de dag.
– Draag bij warmere omstandigheden bij voorkeur een lange broek om de onderbenen te bedekken en minder bloot te stellen aan de hitte van de ondergrond.
– Kies voor luchtige en goed ademende kleding.
– Drink voldoende water tijdens het wandelen.
– Draag indien nodig compressiekousen.
– Leg je voeten tijdens een pauze of na het wandelen omhoog.
– Naast het koelen met koud water kan een koud kompres verlichting bieden.

Met deze maatregelen kun je rode vlekken op de benen tijdens het wandelen voorkomen of verminderen. Blijf goed naar je lichaam luisteren en neem contact op met een huisarts als de klachten aanhouden of verergeren.