Rinnie (78) schrijft regelmatig over wat haar bezighoudt en inspireert.
BLOG – De boekenweek staat dit jaar in het teken van de natuur. Het thema raakt me en ik zie vooral die grote boom voor me. Elke keer als ik er langs kom moet ik even stil staan om er naar te kijken. Zo groot en majestueus staat die lindeboom daar midden in het weiland.
Jan Terlouw, auteur, politicus en natuurkundige schreef het essay ‘Natuurlijk’ voor de boekenweek van dit jaar. Hij maakt zich zorgen over de natuur en roept de lezers op om ook aan de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen te denken. Hij vraagt zich af, hoe we de aarde voor hen achterlaten. We zouden ons meer bewust moeten zijn van de schade de we aanrichten. Vele soorten insecten zijn al verdwenen, bossen worden in snel tempo gekapt, we vervuilen de natuur om ons heen en in de oceanen zweeft allerlei plastic afval.
Majestueuze lindeboom
Terug naar de lindeboom, die in de zomermaanden vol en overweldigend van prachtig groen is. ’s Winters zien we zijn enorme kracht in al die kale takken. ‘Mijn’ lindeboom is die aan de Oude Balksterweg in Gaasterland. Hij staat bekend als een van de tien bijzondere bomen in Friesland en trekt veel aandacht van voorbijgangers.
In 1830 is de boom geplant en heeft met zijn 188 jaar dus een eerbiedwaardige leeftijd bereikt. Zijn omtrek is inmiddels 340 cm terwijl de hoogte twintig meter is. Vanwege zijn zogenaamde beschermende functie plaatste men vroeger vaak een lindeboom bij een huis. In steden was vaak geen ruimte voor zo’n grote boom. Daar zie je dan soms een gestileerde vorm van de lindeboom boven de voordeur. De oudste lindeboom in ons land vind je in Sambeek, Noord Brabant.
Een koningslinde bij iedere troonswisseling
Dat lindebomen in het oog springen, blijkt ook uit het feit, dat er in ons land een traditie is ontstaan rond deze bomen. Bij een troonswisseling wordt in elke gemeente een koningslinde geplant en meestal zet men er dan een mooi hekje omheen. De eerste keer was dat in 1898, toen Wilhelmina koningin werd. Ze werden ook geplant voor Juliana, Beatrix en Willem Alexander. Vaak komen ze in dorpen en steden op een groot plein te staan, voor het raadhuis bijvoorbeeld of de kerk. Soms in het plantsoen.
De boom van de liefde
Enkele kenmerken van de lindeboom zijn de ruwe schors, de stevige takken en het mooie hartvormige blad. Door deze hartvorm heeft de linde een symbolische betekenis gekregen. Hij wordt wel gezien als de boom der liefde. Ik kan me voorstellen, dat jonge stelletjes onder die heerlijk ruikende lindebloesem wilden samenkomen. In Duitsland is een oud huwelijksgebruik bekend, waarbij geliefden allebei een duim in de bast van de boom duwden.
Tegenwoordig weten we, dat zulke grote bomen zeer belangrijk zijn voor onze natuur. Ze zorgen voor zuurstof en zijn eigenlijk onmisbaar in het hele ecosysteem. Daarom hoop ik, dat de oude lindeboom nog vele jaren blijft staan en de omgeving gezond houdt met zijn energie en zuurstof.