Zodra je een voet over de drempel van een bloemist, tuincentrum of woonwinkel zet kun je er niet omheen; droogbloemen zijn een enorme trend, waar eigenlijk bijna iedereen aan meedoet. Waar je in de jaren zeventig droogbloemen voornamelijk terug zag in lijstjes, sieraden of een oranjebruin vaasje, zie je ze nu prijken op eettafels, vensterbanken, in slaapkamers van woningen die niet zouden misstaan in VT Wonen. Heel origineel ben je dus niet meer met een droogboeketje in je huis. Maar wij zijn fan! Waarom eigenlijk?
Jarenlang genieten van een bosje droogbloemen
Het is natuurlijk heerlijk, een verse bos bloemen op je eettafel. Maar als je een beetje een mooie bos wilt moet je daarvoor wel flink in de buidel tasten. Want bloemen zijn niet goedkoop, en daarmee voor veel mensen echt een luxe item, helemaal als de prijzen omhoog gaan (en de lonen niet meestijgen). Als je je huis wilt opfleuren met natuurlijke elementen zoals bloemen, maar je kunt het je niet veroorloven om elke twee weken een bos bloemen te kopen dan zijn droogbloemen echt een uitkomst. Ook droogbloemen zijn vaak prijzig, maar dit een investering die je eenmaal doet, waarna je (als je goed voor ze zorgt en ze op de juiste plek zet, waarover later meer) jarenlang van ze kunt genieten.
Droogbloemen zijn duurzaam
Daarmee zijn droogbloemen ook een hele duurzame keuze, want door droogbloemen te kopen doe je enorm lang met een bosje bloemen. In tegenstelling tot verse bloemen die natuurlijk al vrij snel verwelken. Om al deze bloemen te produceren is bovendien een boel energie en water nodig. Droogbloemen worden natuurlijk ook geproduceerd maar worden op natuurlijke wijze gedroogd en soms ook geverfd waardoor ze zo lang meegaan. Wil je weten of jouw boeketje droogbloemen zo duurzaam mogelijk gemaakt is, dan kun je navragen op welke wijze de bloemen geverfd worden. Om echt duurzaam te zijn is het namelijk wel belangrijk dat men ook gebruik maakt van, bijvoorbeeld, duurzame textielverf. Ook is het goed om te onderzoeken of er in het boeket gebruik gemaakt is van lokale bloemen, en niet van exotische bloemen die ingevlogen zijn. Ook dat is immers niet echt duurzaam. Het ultieme duurzame droogboeket maak je misschien nog het allerbeste zelf.
Perfect voor mensen zonder groene vingers
Ben jij zo iemand die zelfs een cactus nog om zeep kan helpen? Probeer je het wel, maar blijf je altijd weer teleurgesteld achter met dode planten en hangende bloemen? Dan zijn droogbloemen de oplossing! Zo kun je de natuur toch in huis halen zonder dat je er aan moet denken ze water te geven of te verpotten. Even een goede plek uitkiezen en mooi schikken in een vaasje en je hoeft er de rest van het jaar niet meer naar om te kijken.
De keuze is reuze!
Het aanbod in droogbloemen is in korte tijd enorm gegroeid. Waar winkels eerst nog een enkel plankje beschikbaar stelden, zijn er nu hele droogbloemenafdelingen te vinden. Je kunt dus kiezen uit een grote variatie aan bloemen, die bovendien vaak ook nog op het seizoen afgestemd worden zodat je kunt afwisselen. Natuurlijke kleuren voeren de boventoon als het om het droogboeket gaat, maar je kunt het natuurlijk zo kleurrijk maken als je zelf wilt. Staat je boeket al een tijdje en raak je er een beetje op uitgekeken? Dan is het niet nodig om gelijk een compleet nieuw boeket aan te schaffen, maar kun je ook je innerlijke bloemist de vrije loop laten. Met een paar frisse nieuwe droogstengels maak je er zo weer een heel ander boeket van.
Overal droogbloemen!
Niet alleen particulieren hebben droogbloemen omarmd. Je ziet de retro bosjes tegenwoordig op steeds meer plekken terugkeren. In restaurants, op kantoren, winkels; droogbloemen nemen de wereld over. Logisch ook, want juist op deze plekken is het praktisch als de tafelversiering zo lang mogelijk kan blijven staan, zonder dat je er veel werk van hebt.
Hoe zorg je ervoor dat je droogbloemen zo lang mogelijk meegaan?
Niets heeft het eeuwige leven, dus ook je droogbloemen hebben op een gegeven moment hun beste tijd wel gehad. Toch kun jij er zelf voor zorgen dat ze zo lang mogelijk je huis opfleuren. Hoe lang jouw droogboeket mee kan hangt in de eerste plaats een beetje af van de kwaliteit, en het soort droogbloemen dat er in zit. Grassen, granen en tarwe gaan namelijk veel langer mee dan bloemen. Wil je je complete boeket een zo lang mogelijk leven geven dan is de locatie waar je het boeketje neer zet van belang.
Waar zet je droogbloemen neer?
Het is natuurlijk heel mooi om je keuken een natuurlijke vibe te geven in de vorm van een boeketje droogbloemen, maar het is verre van de ideale omgeving voor droogbloemen. Binnen de kortste keren worden de droogbloemen namelijk vettig, waardoor ze ook sneller vies worden en stof vasthouden. Sla de keuken dus liever over, of plaats ze zo ver mogelijk bij de kookplaat of het gasfornuis vandaan. Het beste kun je het droogboeket een plekje geven in de schaduw, omdat ze door zonlicht kunnen verkleuren of zelfs kunnen uitvallen. Droogbloemen, het woord zegt het eigenlijk al, zijn het liefste droog en blijven daardoor ook zo lang goed. Een vochtige ruimte zal ze dan ook geen goed doen. Als je huisdieren in huis hebt, zoals een kat. Kun je ze ook het beste ergens neerzetten waar deze harige vrienden er niet bij kunnen. Want anders heb je binnen de kortste keren plukken haar in je droogbloemen hangen.
Droogbloemen stofvrij houden en schoonmaken
Droogbloemen hebben eigenlijk maar een paar nadelen; op een gegeven moment worden ze een beetje stoffig, en ze zijn best wel kwetsbaar. Dat maakt het tegelijkertijd ook lastig om ze schoon te maken. Om je droogbloemen stofvrij te houden kun je ze inspuiten met een speciale droogbloemenspray (of vraag of men dat al gedaan heeft als je ze koopt) of met gewone haarlak. Erg duurzaam is dit echter niet. Zijn je droogbloemen toch stoffig geworden dat kun je het stof er het beste proberen af te blazen, ofwel gewoon zelf met je mond, of heel voorzichtig met een föhn op de laagste stand en van een flinke afstand. Je kunt ze ook buiten voorzichtig uit schudden of op een mild winderige dag even buiten neerzetten zodat ze een voorzichtig kunnen uitwaaien. Daar frissen ze toch weer van op. Haal je ze uit de vaas doe dit dan heel zorgvuldig en pak ze bij voorkeur vast bij de stelen.
Droogbloemen bewaren
Als je eens een bos bloemen via de post ontvangt in zo’n grote doos dan ben je misschien geneigd om die kartonnen doos direct bij het oud papier te doen. Bewaar hem liever even, want als je even uitgekeken bent op je droogbloemen boeket of het moet tijdelijk plaatsmaken voor paastakken of kerstversiering, is het de perfecte doos om ze in te bewaren.
Zelf droogbloemen maken
Je kunt een kant en klaar droogbloemenboeketje halen bij de bloemist of het tuincentrum, maar als je echt een uniek boeketje wil kun je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Dat kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je zelf een boeketje samenstellen van bloemen die je kunt drogen en deze ondersteboven laten drogen op en een droge en het liefst donkere plek. Je kunt de bloemen het beste los halen van elkaar en niet het boeket in zijn geheel op de kop hangen. Anders heb je de kans dat sommige bloemen niet mooi drogen. Daarna is het een kwestie van wachten. Het hangt er een beetje van af wat je wilt en mooi vindt, maar gemiddeld droog je de bloemen zo’n drie tot vier weken. Zodra jij ze mooi gedroogd vindt kun je de droogbloemen schikken en een plaatsje geven. Wil je de droogbloemen niet gebruiken in een boeket, maar er bijvoorbeeld een lijstje mee vullen of het gebruiken als versiering dan kun je ze heel oldskool drogen door het in een dik boek te doen en daar vervolgens nog wat zware boeken (of andere zware dingen) op te leggen. Ook deze droogbloemen hebben minstens drie weken nodig om mooi gedroogd te zijn. Heb je wat inspiratie nodig dan zijn er ook allerlei boeken over droogbloemen.
Welke bloemen kun je het beste drogen?
Het leukste is om het gewoon lekker zelf uit te proberen. Want de meeste bloemen die je uit je tuin kunt halen kun je namelijk prima drogen, met sommige rozen, tulpen en narcissen als uitzondering. Bloemen die veel gebruikt worden en zich goed lenen om te laten drogen zijn onder andere;
- Grassoorten
- Acroclinium
- Avena
- Craspedia
- Distel
- Delphinium
- Echinops
- Gipskruid
- Helichrysum
- Hortensia
- Klaproos
- Kamille
- Lagurus
- Lavendel
- Laurier
- Nigella
- Phalaris
- Rodanthe
- Sanfordii
- Triticum
- Statice
- Pampasgras
Geen idee waar je moet beginnen of heb je geen zin of geduld om in je eentje te drogen? Dan zijn er tegenwoordig ook allerlei leuke workshops waar je van alles met droogbloemen kunt doen. Vooral het maken van een droogbloemenkrans is erg hip tegenwoordig.Hangt er binnenkort ook zo’n romantisch kransje boven jouw bed?