Red je tuin & de planeet, laat de blaadjes liggen

De herfst is begonnen en de blaadjes vallen al volop van de bomen, vroeger dan anders. De droogte zorgt niet alleen voor oogstmislukkingen, ook blijven onze tuinen niet gespaard. De beste remedie hiertegen? Laat de blaadjes liggen! Lees in dit artikel waarom.

We hebben net de warmste maar ook de droogste zomer achter de rug. De herfst is begonnen en de blaadjes vallen al volop van de bomen, vroeger dan anders. De droogte zorgt niet alleen voor oogstmislukkingen, ook blijven onze tuinen, parken en bedrijfsterreinen niet gespaard. De beste remedie hiertegen? Laat de blaadjes liggen!

Tuinarchitect Louis De Jaeger (26) van Commensalist roept iedereen massaal op om de blaadjes zoveel mogelijk te laten liggen. Het is de enige manier om je tuin te redden en je te bewapenen voor de zomer van volgend jaar. “Bomen halen voedingsstoffen uit de bodem, halen CO2 uit de lucht en droppen die in onze tuin. We krijgen gratis mest en humus. Als we in de herfst de blaadjes laten liggen, hebben we tegen de zomer een verteerde humuslaag die als een spons het water zal vasthouden” vertelt De Jaeger.

Steentje bijdragen

De aarde kan je vergelijken met een naaktstrand: laat je de zonnebaders liggen voor enkele dagen zonder water, dan verschrompelen ze. Geef je ze wat schaduw, dan drogen ze minder snel uit. Hetzelfde geldt voor blote aarde: te lang in de zon en ze droogt volledig uit. Een bladerdek is als een parasol om de aarde te beschermen tegen de uitdrogende zon, in de winter dient het als een beschermdeken. Een gezonde tuin start met een goede bodem, het is dus belangrijk om die te beschermen: met blaadjes.

Louis De Jaeger is er van overtuigd dat zeer veel wereldproblemen in eigen tuin kunnen opgelost worden, als iedereen gewoon zijn steentje bijdraagt. Voor de derde editie van de #LaatZeLiggen-campagne slaat hij de handen ineen met graphic designer Tine Dhollander die expert is in natuur-illustraties én in tuinieren. “Naast het uitoefenen van ons beroep vinden we het belangrijk om ons talent in te zetten om de wereld te verbeteren. Indien iedereen hun blaadjes laat liggen zal dit een grote impact hebben op onze eigen waterrekening maar ook op de droogteproblematiek” zegt Tine.

Natuurlijke cyclus herstellen

Blaadjes maken je gazon niet kapot, teveel blaadjes wel. Hark ze oftewel weg en leg ze onder je boom of in je moestuin. Er over rijden met de grasmachine is ook een optie, zo versnipper je ze en hoef je je gazon niet meer te bemesten als je dat van plan was. Een bladblazer is niet nodig, die maakt teveel geluid en verstoort de beestjes. Blaadjes zijn ideale voeding voor bodemdiertjes die voor een gezonde bodem zorgen, haal je ze weg, dan sterven ze uit.

“Met deze campagne willen we vooral het gezond verstand aanspreken, om de natuurlijke cyclus terug te herstellen. In deze tijden is het not done en eigenlijk zinloos om met vervuilende bladblazers bladeren in zakken te blazen, die met de wagen naar het containerpark te brengen, om dan op de terugweg mest of compost te kopen” zegt Louis. Hij voegt er nog aan toe dat je blaadjes wel best van verharding veegt om gladde toestanden te voorkomen. Ook doe je er goed aan om deze herfst nog bomen te planten, we zullen hoe langer hoe meer schaduw nodig hebben.